Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üçüncü ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi’nin de (YDT) yapılmasıyla tamamlandı. Milyonlarca adayın ter döktüğü sınavın ikinci bölümü bir dedikodu nedeniyle kısa süreli gerilime yol açtı.
Soruların sınavdan önce bir hesaptan paylaşıldığı ileri sürüldü.
‘2024 Sızdırılan Sorular’ başlığıyla açılan Telegram hesabı önce “Gençler tüm AYT sorularının soru ve cevaplarıyla birlikte sadece fiyatı 3 bin TL. Eğer sınavda başarı göstermek istiyorsan aşağıdaki linkten ulaş” çağrısı yaptı. Ardından ücretsiz olarak 24 soru paylaştı.
Ancak bu sorulardan hiçbiri AYT’de çıkmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlar bölümü adayları dolandırmaya çalışan hesabı takibe aldı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Bayram Ali Ersoy da kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabındaki mesajında hukuki süreç başlatıldığını duyurdu:
“3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarıyla tamamlanmıştır. Bu büyük organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.”
Sorular nasıldı?
2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu sınavın ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) bugün yapıldı.
AYT’de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi’nde 40’ar soru soruldu. Öğretmenler soruları değerlendirdi.
Bilfen Matematik Bölüm Başkanı Mahmut Şişmanoğlu: 2024 AYT matematik sınavı çok zor ve kolay sorulara yer vermeyen, orta-zor soruların fazla olduğu bir sınavdır. Sınavda akademik yeterliliğin yanında konular arası geçiş yapabilme ve işlem becerisi de ölçülmüştür. Soruların MEB müfredatına uygun ve kazanımlar taranarak oluşturulduğu gözlemlenmiştir. Sınavda soru dağılımında farklılıklara gidilmesi dikkat çekici bulunmuştur. Örneğin polinom konusundan soru olmaması, logaritma konusundan bir soru sorulması gibi. MEB kaynaklarını, yardımcı kaynakları tarayan, akademik bilgisi ve analiz yeteneği olan öğrencilerin başarılı olabileceği ancak akademik olarak orta ve alt seviyedeki öğrencilerin zorlanacağı bir sınavdı. Sorular daha çok iyi hazırlanmış öğrencilere göreydi.
Doğa Koleji Matematik Bölüm Başkanı Hülya Eraslan: 9 ve 10. sınıf kazanımlarından oluşan soruların (eski tabiriyle mat1 sorusu) yapılabilir olduğu fakat faktöriyel ve mutlak değer sorusunun dikkat çekici ve zor olduğunu söylemişlerdir. Geometri soruları 11 ve 12. sınıf kazanımlarından oluşmuş, çoğu şekilsiz gelmiştir. Sınavda beş analitik geometri sorusu olduğu, geometri soru kurgularının anlaşılabilirliği belirleyici olup öğrencilerin analitik düşünme becerilerini kullanmalarını gerektirmiştir. Sorulan bir üçgen sorusunun belirleyici olacağı düşünülmektedir. Son senelere göre matematik sorularının daha zor olduğu öğrencilerimiz tarafından dile getirilmiştir.
‘Son yılların en zoruydu’
Bilfen Kimya Bölüm Başkanı Demet Akçayöz: AYT kimya testi müfredata uygun olarak hazırlanmış olup 8 soru 11. sınıf, 5 soru 12. sınıf kazanımlarından sorulmuştur. Sorular ayrıntıları görebilen, iyi işlem becerisine sahip olan, okuduğunu anlayıp yorumlayabilen öğrencilerin yapabileceği düzeydedir. Soruların genelinde birden çok alt kazanım sorgulanmıştır. Bu da sınavın zor ve seçici olmasına neden olmuştur. Sınavda 12. sınıf müfredatından Kimya ve Elektrik ünitesinde yer alan ‘’Hücre Potansiyelini Etkileyen Faktörler ve Nernst Denklemi’’ alt kazanımından gelen sorunun öğrencide çelişki yaratabileceği düşünülmektedir.
Sonuç olarak kimya soruları beklenenden daha zor sorulmuş olup hem bilgi hem de çıkarım yapmayı gerektirmektedir. Ayrıca bilgi donanımı iyi olan, analitik düşünebilen ve düzenli çalışan öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdır.
‘Divan şiiri belirleyici oldu’
Doğa Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Emrah Özcan: “Okuduğunu anlama üzerinden altı soru sorulmuştur. Yazar-eser üzerinden de soruların sorulması sınavın bilgi düzeyinde olduğunu gösteriyor. Bilen öğrencilerin rahat şekilde yapabildiği sınav olmuştur. İslamiyet öncesi Türk edebiyatından soru gelmemiş, İslamiyet etkisiyle yazılan eserlerden bir soru gelmiştir. Divan şiiri yedi soruyla sınavın belirleyicisi olmuştur. Şiir bilgisini hem divan hem de halk şiiri üzerinden vermiştir. Halk şiirinden masal, halk hikayesi, semai sorularına yer verilmiştir. Tanzimat Dönemi’nden Recaizade Mahmut Ekrem, Serveti Fünun Dönemi’nden ise Tevfik Fikret sorusu bilgi düzeyinde sorulmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde şiir üzerinden Orhan Veli Kanık buldurulmaya çalışılmıştır. Genel olarak şiir ünitesi ağırlıklı olarak karşımıza çıkmıştır. Roman ünitesinden bir soru sorulması sınavın kapsam geçerliliğini düşürmüştür. Tiyatro ünitesinden hiç soru sorulmamıştır.”
‘Fizikte belirleyici sorular vardı’
Bilfen Fizik Bölümü Başkanı Hakan Özdemir: “Sınavda orta düzey öğrenciler için belirleyici sorular bulunmaktadır. Sorulardan üçünde birden fazla konuya ait kazanımlar birleştirilmiş, bu sayede bir soru aracılığıyla birden fazla konuya ilişkin kazanım sorgulanmaya çalışılmıştır. Bu durum ölçmede hataya yol açabilir. 2024 AYT fizikte önceki yıllarda çıkan kazanımlar daha az tercih edilmiş. Müfredatın bugüne kadar az soru sorulmuş kazanımları tercih edilerek detay soru sorulmuş seçicilik artırılmıştır. Geçen yıla göre daha zor bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.”
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024 YKS) sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatıldığını bildirdi.
Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
“3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu 2024 YKS başarıyla tamamlanmıştır. Bu büyük organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.”
1 milyonu aşkın görevli çalıştı
YKS; KKTC Lefkoşa ve Hırvatistan Zagreb ile 81 ilde 245 sınav merkezinde uygulandı. ÖSYM, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki sınavı, Dostluk Turnuvası’na katılan 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı’nın 10 milli futbolcusu için düzenledi.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda 1 milyon 97 bin 82 kişi görev yaptı. TYT oturumunda 438 bin 684 görevli, AYT’de 282 bin 812 görevli ve son oturum olan YDT’de ise 36 bin 46 görevli yer aldı. Üç oturumda sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla toplam 63 bin 463 emniyet personeli görev yaptı.
Engel gruplarına göre oluşturulan tekli ve toplu salonlarda TYT’ye 12 bin 848, AYT’ye 8 bin 334, YDT’ye ise 1032 engelli aday katıldı. TYT oturumunda 1911 okuyucu işaretleyici, AYT’de 1140 okuyucu-işaretleyici, YDT’de ise 76 okuyucu-işaretleyici görev aldı.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri bugün de açık bulunduruldu.
Kadın adayların sayısı erkek adaylardan fazlaydı
2024-YKS’ye başvuranların 1 milyon 614 bin 728’ini kadın, 1 milyon 506 bin 150’sini erkek adaylar oluşturdu. En genç adayın 15, en yaşlı adayın ise 85 yaşında olduğu sınava başvurular 17-23 yaş arasında yoğunlaştı.
50 yaş ve üzeri 33 bin 816 adayın başvurduğu YKS’de, YÖK tarafından belirlenen 34 yaş üstü kadın kontenjanından yararlanmak isteyen aday sayısı ise 125 bin 892 oldu.
ÖSYM takvimine göre, YKS sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak.