Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cezaevi yıllarında korumalığını yapan Hasan Yeşildağ’ın kardeşi olan Ali Yeşildağ’ın Türkiye’ye iadesine karar verdi. Erdoğan ile geçmişte yakın ailevi ve iş bağları olan Yeşildağ geçen yıl Erdoğan’ı yüz milyonlarca dolarlık yolsuzluk yapmakla suçlamıştı.
Suç örgütü lideri Sedat Peker, “Delilerin Delisi” olarak tanınan ve İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Muhammed Yakut bugüne kadar pek çok şeyi ifşa etmişti ama ilk kez Ali Yeşildağ ile Erdoğan’ın “has halkası” denebilecek çevresinden birisi ilk kez konuşmaya başlamıştı.
FETÖ soruşturması nedeniyle yurtdışına kaçan Cevheri Güven’in YouTube kanalına geçen mayıs, tam da seçim vaktinde çıkan Yeşildağ, burada Antalya Havalimanı’nın işletmesiyle ilgili ihale hakkında birtakım açıklamalar yapmıştı. Antalya Havalimanı ihalesi yıllar önce, 2007’de, tartışma konusu olmuştu. Peki neydi tartışmayı yaratan şey? Havalimanını 17 yıl 3 ay 17 gün boyunca işletecek firmayı belirlemek için bir ihale yapılmıştı. Alman Fraport ve Türkiye’den IC Holding ile TAV Holding arasında geçen rekabetin sonucunda kazanan TAV Holding olmuştu.
Tartışma yaratan Antalya Havalimanı ihalesi
TAV Holding 3 milyar 57 milyon dolar karşılığında kazanmıştı ihaleyi. İhaleye gölge düşüren şey ise TAV’ın eski ortağı Avusturyalı Flughafen Vien’le birlikte çalışan Çelebi Grubu’nun 25 milyon euroluk geçici teminat mektubu koşulundaki eksiklik nedeniyle elenmesiydi. Oysa Çelebi Grup’tan Canan Çelebioğlu’nun sözlerine göre Çelebi Grup 4 milyar dolar teklif edecekti. Grup sonrasında ihalenin iptali için hukuki yola başvurmuştu. O dönem Çelebi Grubu’nun evraklarının beş saat boyunca incelendiği, hem geçici teminat mektubunda hem de ek belgelerde eksik evrak olduğu kararına varılmıştı.
Çelebi Grubu’nun açıklamalarının ardından dönemin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Mahmut Tekin kameralar karşısına geçerek ihalenin 12 Nisan’da noter huzurunda yapıldığını belirterek her şeyin usulüne uygun yapıldığını söylemişti. Ne var ki Yeşildağ’ın geçen yılki açıklamaları Çelebi Grubu’nun itirazlarını doğrular nitelikteydi.
Yeşildağ, “Çelebi grubu 4 milyar dolar teklif edecekti, 5 milyar dolara kadar çıkacaktı. Bana da aracılık için 30 milyon dolar teklif ettiler, az para değil. Kabul ettim. Ancak Mücahit Aslan’ın yönlendirdiği süreçte Çelebi grubu ‘eksik evrak’ iddiasıyla ihale dışı bırakıldı. İhale İbrahim Çeçen ve yabancı ortağına 3 milyar dolara verildi. Tayyip Abi 1 milyarı indirdi” sözlerini dile getirdi. Bu sözleri söyleyen Erdoğan’ın yakın çevresinde bulunmuş bir isimden gelmesi epey dikkat çekmişti. Yeşildağ daha sonrasında kendi YouTube kanalında Erdoğan yönetimiyle ilgili ifşalara devam etmişti.
Ali Yeşildağ, 2015 yılında servetlerinin paylaşımı konusunda kardeşleriyle anlaşmazlığa düştü ve Yeşildağ’ın bizzat kendi ifadesiyle “Erdoğan Yeşildağ’ı değil, kardeşlerinin lehine müdahalede bulundu.” Kendini savunmak isteyen Yeşildağ ise yetkililere konuyu herkese açık eden mektuplar gönderdi ama bu girişim hem Yeşildağ ailesini hem de Erdoğan’ı rahatsız etti.
Yunanistan’da yakalanmıştı
54 yaşındaki Yeşildağ, geçen yıl kasım ayında Yunanistan’ın kuzeydoğusundaki Feres’in kırsal bölgesinde Yunanistan-Türkiye sınırını yasadışı yollardan geçerken Yunan sınır polisi tarafından yakalanmıştı. Yunan yetkililer biraz araştırınca Yeşildağ hakkında 1986 yılında 17 yaşındayken işlediği söylenen soygun ve cinayet suçlarından dolayı İnterpol tarafından hakkında yakalama emri çıkarıldığını görmüştü. O zamandan beri Yeşildağ Gümülcine’deki bir hapishanede tutuluyordu.
Mahkeme, Türkiye’nin iade talebini hemen değerlendirmek yerine Türk yargı makamlarından daha fazla bilgi ve kanıt talep etmişti. Yeşildağ aralık ayında avukatları Thanasis Kampagiannis ve Yiannis Patzianakidis ile mahkemeye çıkmıştı. Ancak sonuç olarak yüksek mahkeme Türkiye’nin iade talebine olumlu yanıt verdi.
Yunan gazetesi Kathimerini’nin haberine göre yakın zamanda yapılan duruşmanın ardından Yunanistan Yüksek Mahkemesi, Yeşildağ’ın Türkiye’ye iadesine karşı yaptığı itirazı reddederek iadesine karar verdi. Mahkemenin Yeşildağ’ın iadesine ilişkin kararının Yunanistan Adalet Bakanı Yorgos Floridis tarafından onaylanması gerekiyor. Ama iddiaya göre Yeşildağ ve ailesi yüksek mahkemenin kararına karşılık Yunanistan Danıştay’ına bir kez daha temyiz başvurusu yapmayı düşünüyor.