Polisi şehit eden Yunus Emre Geçti'nin suç kaydı teker teker ortaya çıkmaya başladı. Geçti'nin dosyası bir hayli kalabalık: Basit yaralama, mala zarar verme, gasp, silahla yağma, cinsel saldırı...

İstanbul Ümraniye’de polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden 26 suç kaydı sahibi Yunus Emre Geçti’nin suç kaydı teker teker ortaya çıkmaya başladı. Daha önce Yunus Emre Geçti’nin bir kadına cinsel saldırıda bulunup onu dövdüğü, ardından “Biz işin içinden her şekilde sıyrılırız” diyerek beraat ettiği ortaya çıkmıştı.

Zanlının henüz 19 yaşında olmasına rağmen 26 farklı suç kaydının olması akıllara “Neden önlem alınmadı,” “Nasıl hala aramızda dolaşabildi” gibi soruları getirmiş, birçok hukukçunun duruma tepki göstermesine yol açmıştı.

Geçti’nin ‘nasıl aramızda dolaşabildiği’ ortaya yeni çıkan suç dosyasında bir kez daha gözler önüne seriliyor. Geçti mahkemeden ‘saygı’ indirimi bile almış.

Sabah’tan Arzu Kaya’nın haberine göre Yunus Emre Geçti’nin arkadaşına silahla ateş ettiği bir videoyu gönderip onu bıçakladığı, trafikte birine ateş açtığı, bir arkadaşını gasp edip 11 yıl hapis cezasının “saygı” indirimiyle üç yıla düştüğü ortaya çıktı.

Poliste 26 suç kaydı olduğu belirlenen Geçti’nin adliyeye yansıyan dosya sayısı 24. Dosyaların bazılarında mağdur, 14’ünde şüpheli, altısındaysa 18 yaşından küçük olduğu dönemlerde suç işlediğinden dolayı ‘suça sürüklenen çocuk’ sıfatıyla yer alıyor.

Çocukluk arkadaşını yaraladı

Geçti’nin en yakın zamanlı dosyalarından biri ortaokuldan beri arkadaş olduğu Ali Y.’yi yaralamasıyla ilgili. Olay Yunus Emre Geçti’nin Ali Y.’nin kız arkadaşına hakaret etmesiyle başladı. Bunu öğrenen Ali Y. Geçti ile tartıştı, tartışmadan sonra Geçti, Instagram’dan arkadaşına etrafa tabancayla ateş ettiği videoyu gönderip ‘ansızın’ yazdı.

Videoyu göndermesinin üstünden dört gün geçmeden de Geçti 28 Haziran 2024’te sokak ortasında arkadaşı Ali Y.’yi bacak ve kalçasından yaraladı, ayrıca “Seni doğrarım” diye bağırdı.

Ali Y.’nin şikayeti üzerine ifadesi alınan Geçti yine iddiaları reddetti. Kimlik tespitinde oto galerici olduğunu ve olayda saldırıya uğrayanın kendisini olduğunu söyledi.

Savcılık “basit yaralama” suçundan bir yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sürüyor.

‘Silahla tehdit’ suçundan beş yıla kadar hapis

Bu olaydan 10 ay önce 10 Ağustos 2023’te de Hasan A. adlı kişiyi trafikte aracıyla beklerken silahla ateş edip Hasan A.’nın yanına gelen Geçti silahın kabzasıyla cama vurup camı kırdı. Cam kırıkları araçtaki Hasan A.’nın kolunu kesti. Mağdur önce şikayetçi olsa da sonrasında şikayetinden vazgeçti.

Savcılık şikayetten vazgeçme nedeniyle “mala zarar verme” ve “yaralama” suçlarından takipsizlik verdi, “silahla tehdit” suçundan ise beş yıla kadar hapsini istedi. Geçen mayıs ayındaki ilk duruşmada Cumhuriyet Savcısı sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme duruşmaya gelmeyen Geçti’nin zorla getirilmesi için emniyete yazı yazdı.

Arkadaşını gasp etti

Biraz daha geriye, 2022 yılında gittiğimizde ve takvimler 19 Eylül’ü gösterdiğinde Yunus Emre Geçti yine yargılanıyordu. Bu kez üç sanıkla birlikte yargılanan Geçti arkadaş olduğu Taha S. ile gece vakti  Sancaktepe’de bir ormanlık alana gitti. Mağduru silahla tehdit ve darp edip bin lirasını ve telefonunu aldı.

Sonrasında bunları geri alabilmesi için Geçti ve diğer üç şüpheli Taha S.’den yedi bin lira daha istedi. Haklarında “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,” “silahla yağma” suçlarından 29 yıla kadar hapis istemiyle dava açılsa da şüpheliler suçlamayı kabul etmedi. Aralarında yalnızca tartışma yaşandığını ancak para almadıklarını söylediler.

Geçti ise “Zararı ailem karşıladı ama zaten suçum yok” dedi. Ağır Ceza Mahkemesi geçen mayıs ayında davayı karara bağladı.

‘Saygı’ indirimi almış

Yunus Emre Geçti’nin “silahla yağma” suçundan 11 yıl hapsine karar verdi. Olay tarihinde 18 yaşından küçük olması, mağdurun zararını gidermesi nedeniyle indirim yaptı. Ancak yapılan tek indirim bu değildi.

“Olaydan sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu davranışları, duruşmadaki saygılı hali ve cezanın geleceği üzerindeki olası olumsuz etkileri dikkate alınarak cezasında indirim yapıldı” dendi, Geçti’nin 11 yıllık hapis cezası üç yıl 20 güne düştü.

Diğer sanıklara değişen oranlarda hapis cezası verilirken dosya incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Ümraniye’de 22 Eylül’de akşam saatlerinde düzenlenen operasyonda 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz’ı vurarak öldüren 19 yaşında, 26 farklı suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti’nin açtığı ateş sonucu polis memuru Şeyda Yılmaz ve K.H.S. ile şüphelinin annesi P.G. yaralandı. Yaralılar sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.

Şüphelinin açtığı ateşle yaralanan polis memuru Şeyda Yılmaz hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen şehit oldu.

Diğer yaralılar hastaneye kaldırılırken saldırıdan sonra kaçan şüpheli polis tarafından sokak arasında kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.