AK Parti tarafından sokak köpeklerinin hayati tehlike oluşturduğu ileri sürülerek hazırlanan ve geçen temmuz ayında Meclis’te kabul edilen Hayvan Hakları Koruma Kanunu sonrası hayvana şiddet vakalarında artış yaşandı. Özellikle son bir ayda yapılanlar, pik yapması açısından öne çıktı.
Bilindiği üzere artık belediyeler sokaklardaki sahipsiz hayvanları barınaklarda toplamakla yükümlü. İlk etapta hayvanları sahiplendirmeye çalışacak. Ama bunu yapamazlarsa ne olacağı yasada belirsiz bırakılıyor.
Kanunla belediyelere verilen ‘hak’lardan biri de hastalık taşıyan, saldırgan olan sokak hayvanları uyutarak öldürmek. Yasa buna ‘ötanazi’ dese de aslında bu ötanazi değil, doğrudan öldürmek.
Tam sayısı bilinmiyor ama bazı tahminlere göre Türkiye’de 10 milyona yakın sokak hayvanı var. Belediyelerin imkanları ne bu hayvanların yakalanmasına ne de kısırlaştırılmasına yetiyor. Belediyelerin de milyonlarca hayvan için barınak kurup onları sağlıklı koşullarda işletmesi söz konusu olamayacağı için hayvanların barınaklarda öldürülmeye başlanmasından endişe ediliyor.
Nitekim barınaklardan kötü haberler gelmeye başladı.
İlk olarak Kocaeli’de Gebze Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’nde 11 Ekim tarihinde 30 köpek ve 13 kedinin cansız bedenleri çöp poşetlerine konup atıldı. Hayvanseverler katliamı ifşa etti, ama Gebze Belediyesi uzun süre sessiz kaldı. Valiliğin adli ve idari soruşturma kararı sonrası, görüntülerdeki sokak hayvanlarının çeşitli kazalarda hayatını kaybettiğini iddia etti.
Olayın yaşandığı merkez önünde ve belediye hizmet binası önünde hayvanseverlerin eylemleri devam ederken Gebze Belediyesi’nden yeni bir açıklama yayınlandı. Açıklamada hayvanseverler hırsızlık yapmakla suçlandı.
Şimdi İstanbul’un Ümraniye ve Avcılar ilçelerine gidiyoruz.
Ümraniye’de belediyeye ait Hekimbaşı Hayvan Barınağı’ndaki katliamı hayvanseverler 13 Ekim’de ortaya çıkardı. Barınakta birçok hayvan ölüsünün bulunduğu, yaşayan kedilerin de özellikle yavru olanların sağlık durumunun iyi olmadığı görüntülere yansıdı.
Birçok tarihi geçmiş mamanın da bulunduğu öne sürülürken olay yerine polisler sevk edildi. Barınağa giden zabıtalar hayvanseverleri dışarı çıkarmaya çalıştı. Bazı gönüllüler dövüldü. Belediyeyse kendini şöyle savundu:
“Bu görüntüler hayvanların bakımsız olduğu gibi bir algı oluşturmak amacıyla, bağlamından koparılarak sosyal medyada paylaşılmıştır ancak bu bilgi tamamen yanlıştır. Bakımevimizde tedavi görmekte olan hayvanlarımız, sokaktan yaralı ve hasta halde getirilmiş olup, veteriner hekimlerimizin gözetiminde iyileşme süreçleri devam etmektedir. Hayvanlarımızın bakımı ve sağlığı en yüksek standartlarda sürdürülmektedir.”
Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım da gönüllüleri suçlayarak “Merkezimize gelen bir grup tarafından çıkarılan arbede sırasında, görevini yapmaya çalışan zabıta personelimiz kesici bir aletle yaralanmıştır. Bu tür şiddet içeren eylemler, hayvan haklarını savunmak gibi ulvi bir amaca hizmet etmediği gibi, aksine kargaşa ve kaos yaratmaya yönelik adımlar olduğunu üzülerek görüyoruz” ifadesini kullanıyordu.
Avcılar’daki olaydaysa bir barınaktan söz etmek mümkün değil. Ancak haber bazı insanların bakış açısını ortaya koymak bakımından önemliydi:
“Avcılar Belediyesi Temizlik Müdürlüğü’ne bağlı ekipler Firuzköy’de temizlik yaptıkları sırada konteyner içinde iki çuvalda öldürülmüş iki yavru köpek buldu. Polisler köpekleri öldüren ve çuvala koyup çöpe atan kişi veya kişileri bulmak için çalışma başlattı.”
İlerleyen süreçte hayvanların boyunları kırılarak öldürüldüğü, ayrıca kafataslarında kırık ve çatlaklar olduğu ortaya çıktı.
Avcılar Belediye Veteriner Müdürü Neşe Yıldırım Yılmaz şöyle konuştu:
“Ölü köpek ihbarı aldık. Ekip hızlıca alıp barınağımıza getirdi. Burada ilk muayeneleri yapıldı. 6-7 aylık civarında genç hayvanlar, boyunları kırılarak öldürülmüş, kafataslarında kırık ve çatlaklar var. Boyunlarında ip izleri var, bilinçli yapılmış gibi gözüküyor, kaza gibi durmuyor. Çöp konteynerleri yanında bulunmuş. Emniyet güçlerine haber verilmiş. Belediye birimlerimiz polis ile bunu yapanları araştırıyor. Biz sokaktaki canlarımızı yaşatmaktan yanayız. Bu son derece insanlık dışı.”
Son haber Kırklareli’nden geldi.
Barınakta ölen kedi ve köpekler şehir çöplüğüne atıldı. Hayvanların öldürülmediği görüşünü savunan Belediye Başkanı Derya Bulut barınak çalışanlarının “ihmali olduğunu” belirterek idari soruşturma açıldığını söyledi:
“Bugün akşam üzeri çıkan bazı görüntüler hepimizin içini acıttı, hepimizi derinden üzdü, derinden yaraladı. Son 48 saatte maalesef barınağımızda bulunan sekiz köpeğimiz, dokuz da kedimiz hayatını kaybetti. Hayatlarını kaybetme sebeplerine baktığımızda özellikle köpeklerimizde kanlı isal ve gençlik hastalığı, kedilerimizde ise herpes virüs ve panlökopeni benzeri ağır hastalıkların sebebiyet verdiğini görüyoruz. Onların da hayata tutunabilmesi için arkadaşlarımız gerekli tedavileri uygulamalarına rağmen maalesef hayatlarını kaybetti. Şunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum ki ölen tüm canlarımızla ilgili herhangi bir itlaf asla söz konusu değildir. Oradaki arkadaşlarımıza biz sonuna kadar güveniyoruz.
‘İhmalleri olduğu görülüyor’
Arkadaşlarımızın bertaraf noktasında ihmalleri varsa şayet, görüntüler maalesef onu gösteriyor gibi, gerekli idari soruşturmayı başlatıp biz üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. Bundan hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın. Zaten konuyla ilgili gerek Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından gerekse veterinerlerimiz tarafından incelenmekte olup yapılacak otopsi neticesinde gerekli sonuçlar kamuoyuyla da paylaşılacaktır.”
Bulut “Bu tip görüntülerin bir daha tekrar etmemesi amacıyla belediye olarak üzerimize düşen ne gerekiyorsa bundan sonra muhakkak yapacağız” diye konuştu.