Yunanistan’ın batısındaki Pammegiston Taxiarchon Manastırı’ndaki restorasyon çalışmaları sırasında son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos Paleiologos’un portresi bulundu. Portrede imparator, elinde haç biçiminde bir asa, taç ve Paleiologos hanedanının sembolü çift başlı kartal figürleriyle süslenmiş mor bir pelerinle tasvir ediliyor.
Portreyi Aigialeia’daki manastırın güneyindeki Mystras kasabasından bir sanatçının çizdiği düşünülüyor. Genç XI. Konstantinos imparator olmadan önce beş yıl boyunca burada yaşamış ve hüküm sürmüştü. Taxiarchon Manastırı bir dönem Konstantinos’un kardeşlerinden önemli mali bağışlar almıştı.
Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni portreyi XI. Konstantinos Paleiologos’un “yaşarken çizilmiş tek bilinen tasviri” olarak tanımlıyor. İmparatorun kısa süren hükümdarlığı, onunla ilgili çok az portrenin günümüze ulaşmasına neden oldu. Mendoni “Sanatçı muhtemelen imparatorun yüz hatlarını doğrudan gözlemleyerek çizdi, resmi bir imparatorluk portresine dayanarak çizmedi” diyor.
Bakan Mendoni portreyi “son Bizans imparatorunun fizyonomik özelliklerini doğru bir şekilde yansıtan otantik bir eser” olarak nitelendirdi ve portrenin imparatoru “yeryüzü figürü, zarif yüz hatlarına ve bireyselleştirilmiş özelliklere sahip, olgun bir adamı; sakinlik ve asalet yayan biri olarak” tasvir ettiğini söyledi.
Paleiologos hanedanı Bizans İmparatorluğu’nun en uzun süre hüküm süren ailesiydi ve 13. ile 15. yüzyıllar arasında 200 yıl boyunca imparatorlar ve liderler yetiştirdi. XI. Konstantinos Paleologos, Bizans İmparatorluğu’nu 6 Ocak 1449’dan 29 Mayıs 1453’e kadar kısa bir süre yönetti ve Osmanlıların Konstantinopolis’i fethettiği sırada, savaşta hayatını kaybetti.