Ankara'daki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, Kahramankazan 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Müzesi, İstanbul'daki Hafıza 15 Temmuz dün ve bugün 24 saat açık. Müzelerde 15 Temmuz darbe girişiminin nasıl halk tarafından engellendiği anlatılıyor.

15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Ankara 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, Kahramankazan 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Müzesi, İstanbul Hafıza 15 Temmuz’un dün ve bügün 24 saat açık olacağını duyurdu.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde o gün yaşananlar dijital teknolojiyle anlatılıyor.

Ankara’daki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde Türkiye ve Dünyada Darbeler, Bir Mermi Tehdidi, Karanlığa Atılmak, En Uzun Gece, İz Bırakanlar, Sela, Şehitlere Saygı ve Demokrasi Nöbetleri temalı sekiz salon bulunuyor. Salonlarda 15 Temmuz günü ve gecesinde yaşananlar, toplumun demokrasiye olan inancıyla darbeye direnişi ve aydınlık Türkiye’ye nasıl ulaşıldığı dijital teknolojilerle desteklenerek anlatılıyor.

Kahramankazan 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Müzesi’nde gazilerle yapılmış söyleşileri izleyebilirsiniz.

Kahramankazan 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitleri Müzesi’nde ise 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türkiye’de gelişen olaylar başlangıç saati itibariyle dakika dakika zaman çizelgesiyle anlatılıyor. Ayrıca 15 Temmuz gecesi Kahramankazan İlçesi’nde gazi olan yurttaşların özgeçmişi, gazi oldukları an yaşadıklarını anlattıkları röportajlar kiosklar üstündeki ekranlardan izlenebiliyor.

İstanbul Hafıza 15 Temmuz’daki en çok Şehit Ömer Halisdemir’in beresi ve kaması ilgi görüyor.

İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün girişinde yer alan İstanbul Hafıza 15 Temmuz ise dünya darbeler ve sömürgecilik tarihine dair bilgilerle birlikte 15 Temmuz’da şehit olanların hikayelerine odaklanıyor. Şehitlerin eşyalarıyla o gece tankların ezdiği araçlar da müzede sergileniyor. Müzede dikkat çeken nesnelerinden biri darbeci Semih Terzi’yi öldürdükten sonra şehit olan astsubay Ömer Halisdemir’in beresi ve kaması.

Bir 15 Temmuz hikayesi: FETÖ’cülerin silahından kurtuldu, emniyette dayak yedi