Amerika'da yapılan bir anket, seyircilerden en iyi 20 oyuncuyu sıralamalarını istedi. Sonuçlara göre sinema sektörü hala 90'lar yıldızlarından besleniyor, seyirciler bu isimleri izlemek istiyor. Ama şöyle de bir sorun var: Bu yıldızlar yaşlanıyor. Peki yeni genç yıldızlar nerede?

En sevdiğiniz oyuncu kim? En çok hangi yıldızların filmini merakla bekliyorsunuz? Sizi sinema salonlarına götürecek yıldız oyuncular kimler?

Amerika’da bir araştırma şirketi, bu soruları sorarak Hollywood’un en çok izlenen oyuncularını belirledi. Listede kariyerlerinde rol aldıkları sinema filmleriyle damga vuran Tom Cruise, Tom Hanks, Brad Pitt, Julia Roberts gibi isimler yer alıyor. Yani sinema sektörü hala 90’ların yıldızlarından besleniyor, seyirciler de bu isimleri izlemek istiyor. Hal böyleyken başarılı filmlerde, unutulmaz roller canlandıran oyuncuları bu listede görmek de şaşırtıcı olmuyor.

Ancak bu listenin bir sorunu var.

En iyi 20 oyuncunun sıralandığı listenin yaş ortalaması 57.5. Oyuncuların yaşları,  performansları seyircileri sinema filmlerine gitmeye ikna etme konusunda bir sorun yaratmıyor ancak akıllara başka bir soru düşürüyor: Sosyal medyada hatırı sayılı takipçileri olan, usta yönetmenlerin filmlerinde ve dijital platformaların dizilerinde boy gösteren genç oyuncular nerede? Hala yıldız olmayı başaramadılar mı yoksa yıldız olmanın kuralları mı değişti?

26 yaşındaki Zendaya’nın iki Emmy ödülü bulunuyor. Listede 47. sırada.

Örneğin Timothee Chalamet, ki kendisi şu sıralar Martin Scorsese ile bir reklam filmi çekmekle ve Bob Dylan’ı canlandıracağı biyografik film için gitar dersleri almakla meşgul, ya da ‘Güneş Sonrası’ ile gündemden düşmeyen Paul Mescal; son Örümcek Adam Tom Holland; bir yandan ‘Dune 2’ için çalışmalara devam eden ‘Euphoria’  yıldızı Zendaya veya müstakbel Barbie Margot Robbie ilk 20’de yer almıyor. Ancak liste ilk 100’e çıkarıldığında genç simaların isimleri görülüyor. Orada da sadece 13’ü 40 yaşın altında.

Bu araştırma, Hollywood yapımcıları için bir sonraki projelerin şekillenmesinde önemli bir veri olabilir. Üstelik gişe verilerinin bu anketi doğruladığı yakın zamanlı bir örnekler de mevcut. Listenin ilk sırasında yer alan Tom Cruise gerçekten izleyicileri sinemaya götürmeyi başarıyor.

Dijital platformlara film çekmeyi düşünmediğini dile getiren  Tom Cruise, geçen yıl sinemada rekora imza atmış, ‘Top Gun: Maverick’ filmiyle  sinema salonlarında 1 milyar 115 milyon dolarlık hasılata ulaşmıştı. Listede yer alan Julia Roberts ve George Clooney’nin başrollerini paylaştığı ‘Ticket to Paradise’ ise büyük bir sürpriz yapmamıştı ama dünya çapında 140 milyon dolara yaklaşmıştı.

Sinema persona ve yıldız yaratma gücünü korurken, son dönemde halihazırda tutmuş hikayeleri yeniden masaya yatıran dijital platformlar ve yapımcılar genç oyunculara yıldız statüsü kazandırabilecek mi zaman gösterecek. Ancak  görünen o ki bu süre içinde seyirciler hala 90’lar yıldızlarını izlemek istiyor.

Listede kimler var?

En iyi 20 oyuncu listesinin ilk beşinde, Tom Cruise, Dwayne The Rock Johnson, Tom Hanks, Brad Pitt ve Denzel Washington yer alıyor.  Bu arada hayır, bu anket sadece erkek oyuncular için yapılmadı. Listenin altıncı sırasında nihayet bir kadın oyuncu yer alıyor: 90’lı yılların romantik komedilerinin kraliçesi Julia Roberts. Listenin 12. sırasında 58 yaşındaki Sandra Bullock ve 18. sırasında ise  47 yaşındaki Angelina Jolie yer alıyor. Listenin 80’likleri ise Morgan Freeman ve Harrison Ford. Bu ekibin en genci ise 39 yaşındaki ‘Thor’ yıldızı Chris Hemsworth. İşin garip yanı o da önümüzdeki yaz 40. yaşını kutlayacak. Yani ilk 20’de 40 yaşından genç biri kalmayacak.

David Lynch sinemanın yasını tutuyor: ‘Bunların hepsi lanet olası tarih kitaplarında kaldı’