Suna Kan’dan Fazıl Say’a, İdil Biret’ten Gülsin Onay’a pek çok müzisyen ‘Harika Çocuk’ yasasıyla dünya çapında birer sanatçı olmuştu. 1948 yılında müzik alanında özel yetenekli çocuklar olan İdil Biret ve Suna Kan’ın yurtdışına devlet bursu ile gönderilmesi için çıkarılan yasayla 1998’e kadar onlarca genç müzisyen eğitim almıştı. Öyle ki bu müzisyenlerin hepsi dünya çapında tanınan ve ödüllü sanatçılar olarak kariyerini sürdü. 1998 yılında yürürlükten kaldırılan yasanın geri gelmesi yönünde çalışmalar olduğu biliniyor. Sanatçılar yasanın bir an önce gelmesi ve yetenekli müzisyenlerin bundan faydalanması talebini yineliyor. Akgün Çavuş da bu isimlerden biri.
‘Bir sanatçının yetiştirilmesi kıymetli’
Olten Filarmoni Orkestrası Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş, küçük yaşlardan bu yana bir sanatçının kolay yetişmediğine değinerek “Bir sanatçının yetişmesi uzun ve zorlu bir yolculuk gerektiriyor. Küçük yaşta enstrümanını eline alarak bu yolda adım atan bir sanatçının ciddi bir disiplin içinde çalışması, mücadele etmesi ve bu mücadelenin sonucunda başarılı olması gerekiyor. Daha sonra da ülkesini uluslararası platformlarda temsil etmek, gerçekten kolay bir süreç değil. Sanatın içeriği ve derinliği, içine girdikçe kaybolduğunuz bir okyanus gibidir. Sanatçı yetiştirmek için aile ve vakıfların desteği çok önemlidir. Ailenin sanatçının yanında olması çok kıymetlidir çünkü genelde aileler çocuklarının doktor, mühendis gibi mesleklerle uğraşmasını ister. Ancak bir sanatçının ne kadar kıymetli olduğu, bu sürecin içine girdikçe anlaşılır”
Akgün Çavuş, ülkemizde aile ve vakıfların desteği dışında, eskiden “İdil Biret-Suna Kan Yasası” olarak bilinen Harika Çocuklar Yasasının gündemde olmamasının ve işletilmemesinin en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti. Çavuş konuşmasında “Birçok ülke, sanatçılarının yetişmesi için onlara yurtdışında eğitim imkanı tanıyor ve devlet desteği sağlıyor. Günümüzde, devletimizin bu konuda desteğinin artması ve özellikle Harika Çocuklar Yasası’nın yeniden gündeme getirilmesi büyük önem taşıyor. Umarım kısa zamanda Harika Çocuklar Yasası yeniden işletilir ve ülkemizin yetenekli çocukları Avrupa’nın prestijli yerlerinde eğitimlerine devam ederler. Böylece ülkemizi oralarda ciddi bir şekilde temsil ederler. Ülke tanıtımı için bundan daha güzel bir yol olamaz. Yeni İdil Biretler, Suna Kanlar, Gülsin Onaylar, Fazıl Saylar ancak bu şekilde yetişebilir. Bu mücadelenin en önemli parçalarından biri budur” dedi.