'Harry Potter' serisinde canlandırdığı Profesör McGonagall rolüyle tanınan Maggie Smith 89 yaşında hayatını kaybetti. Ancak kariyeri bu seriden ibaret değildi. Smith 60 yıllık kariyerine iki Oscar, beş BAFTA ödülü ve Kraliyet Nişanı da sığdırdı.

‘Harry Potter’ serisindeki rolüyle bir neslin Profesör Minerva McGonagall olarak hatırladığı oyuncu Maggie Smith hayatını kaybetti. 89 yaşındaki oyuncunun ölüm haberini oğulları duyurdu. Oğulları Toby Stephens ve Chris Larkin’in yaptığı açıklamada, “Büyük bir üzüntüyle Dame Maggie Smith’in ölümünü duyurmak zorundayız.

“Kendisi 27 Eylül Cuma günü hastanede huzur içinde hayata veda etti. Son derece özel bir insan olan Smith, son anlarında arkadaşları ve ailesiyle birlikteydi. Geride, sıra dışı anneleri ve büyükannelerinin kaybıyla perişan olan iki oğlu ve beş sevgi dolu torunu kaldı. Bütün nazik mesajlarınız ve desteğiniz için teşekkür ediyor, bu süreçte mahremiyetimize saygı göstermenizi rica ediyoruz.”

Maggie Smith, Harry Potter’daki rol arkadaşı Sir Michael Gambon’ın ölümünden tam bir yıl sonra hayatını kaybetti. Sir Michael 27 Eylül 2023’te vefat etti. O da serinin önemli karakterlerinden  Hogwarts müdürü Albus Dumbledore’u canlandırıyordu.

Maggie Smith, ‘Downton Abbey’ dizisinde.

İngiliz sahne ve sinemasının efsane ismi, 70’li ve 80’li yaşlarında gişe rekorları kıran rolleriyle ünlendi. Kariyerine iki Oscar, sekiz BAFTA ödülü ve kraliyet nişanı sığdırdı. Maggie, 1969 yılında ‘Genç Kızlar/The Prime of Miss Jean Brodie’ filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu, 1978 yılında ise ‘Kaliforniya Süiti/California Suite’ filmindeki rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazandı. Smith, 1978 yılında İngiliz İmparatorluğu Nişanı Komutanlığına atandı ve 1990 yılında sahne sanatlarına verdiği hizmetlerden dolayı Sir ünvanına karşılık gelen Dame ünvanını aldı.

60 yıllık kariyeri boyunca çok sayıda oyun ve filmde yer alan oyuncu, son yıllarda ‘Downton Abbey’ dizisindeki Grantham Kontesi Violet Crawley rolüyle ve ‘Harry Potter’ filmlerindeki Profesör Minerva McGonagall rolüyle yeni nesil tarafından da tanındı. Oyuncu son olarak 2022 yapımı ‘Downton Abbey: A New Era’ filminde rol almıştı.

Smith, Profesör McGonagall rolüyle ‘Harry Potter’ serisinin yedi filminde rol aldı.

Ancak Smith sahne tozunu yutmuş, oyunculuğa yıllarını vermiş bir isimdi. Her ne kadar bu popüler projelerde yer almaktan mutlu olsa da sanatçı yönü bu popülerliği çok da umursamıyordu. Bir röportajında bu durumu “‘Harry Potter’ ve ‘Downton Abbey’deki çalışmalardan dolayı çok minnettarım ama tatmin edici diyemeyeceğim. Gerçekten o karakterleri canlandırdığımı hissetmedim” diyerek anlatmıştı.

Maggie Smith kariyeri boyunca beş BAFTA ödülü kazandı. BAFTA Ödülleri ölümünün ardından yaptığı paylaşımda “O, İngiliz sahnesi ve ekranının bir efsanesiydi” cümleleriyle oyuncuya veda etti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise oyuncunun ulusal bir hazine olduğu vurgusuyla vefat mesajı yayınladı. Sunucu ve eski siyasetçi Gyles Brandreth, Maggie Smith’in ölümünü “altın bir çağın sonu” olarak nitelendirerek oyuncuya saygılarını sundu.

Flamenko ustası María Benítez 82 yaşında hayata veda etti