Açık Radyo’nun susturulması dünyanın gündeminde. 66 basın ve ifade özgürlüğü grubu, medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü Açık Radyo’nun karasal yayın lisansının RTÜK tarafından iptal edilmesini kınadı. Bildiride “Bu iptal kararının, Türkiye’de bağımsız radyo yayıncılığına ağır bir darbe vurarak farklı ve eleştirel sesleri desteklemesi ve kamu yararını ilgilendiren konuları ele almasıyla bilinen bir platformu susturmuştur” ifadeleri yer aldı.
Uluslararası kuruluşlar imzaladı
1995’te kurulan bağımsız ve kâr amacı gütmeyen Açık Radyo, uzun zamandır Türkiye’de farklı içeriklere yayın hayatına devam ediyordu. Geride kalan otuz yıl boyunca savaş ve barıştan çevre ve iklim mücadelelerine, halk sağlığından toplumsal cinsiyet eşitliği ve çok kültürlülüğe kadar çok önemli konulardaki tartışmalara alan açan radyo bu yönüyle çok sayıda ödüle de lâyık görülmüştü.
PEN Uluslararası, PEN Amerika, PEN Kanada, PEN Norveç, PEN İsveç, PEN Danimarka, Freedom House, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi ve Gazetecileri Koruma Komitesi gibi uluslararası kuruluşlar Açık Radyo’nun açık kalması için yayınlanan bildiriye imza attı.
Bağımsız medya ortamını tehdit ediyor
Bildiriye imza atan 66 kuruluşun yayınladığı metinde bağımsız medyanın önemine vurgu yapılırken şu sözlere de yer verildi: “RTÜK tarafından Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edilmesi kararı sadece bu önemli platformun geleceğini değil, aynı zamanda Türkiye’deki bağımsız medya ortamını da tehdit ediyor”
Açıklamanın devamı ise şöyle: “Türk makamlarını, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda basın ve ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Açık Radyo’nun yayın lisansının derhal iade edilerek, Türkiye’deki medya kuruluşlarının misilleme korkusu olmaksızın faaliyet gösterebilmelerinin ve kamu yararını ilgilendiren konuların tartışılabilmesinin sağlanmasını talep ediyoruz.
İmzası bulunan basın ve ifade özgürlüğü grupları, medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri olarak RTÜK’ü, medyada çoğulculuğu ve ifade özgürlüğünü koruma görevini yerine getirmeye, Açık Radyo’nun yayın lisansını iptal etme kararını derhal geri almaya ve Açık Radyo gibi eleştirel ve bağımsız yayın organlarına uyguladığı sansürü durdurmaya çağırıyoruz”