Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson ve Björn Ulvaeus'tan oluşan ABBA grubuna İsveç’teki ve uluslararası müzikteki üstün çabaları dolayısıyla İsveç Kralı Carl 16. Gustaf tarafından Vasa Kraliyet Nişanı takdim edildi.

20. yüzyılın müzik tarihinin en önemli topluluklarından ABBA’nın dört üyesi Agnetha Faltskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus ve Anni-Frid Lyngstad’ın artık yeni bir ünvanı var. Grup üyelerine İsveç’teki ve uluslararası müzikteki üstün çabaları dolayısıyla İsveç Kralı Carl 16. Gustaf tarafından Vasa Kraliyet Nişanı takdim edildi.

Vasa Kraliyet Nişanı İsveç veya İsveç çıkarları için kişisel çabaların yanı sıra kamu görev ve görevlerinin başarılı şekilde yerine getiren isimlere veriliyor. İsveç 1975’te vatandaşlarına kraliyet nişanı vermeyi bırakmış, ancak uygulama 2022’de İsveç Parlamentosu tarafından yeniden başlatılmıştı. Dört isim son 50 yılda şövalyelik nişanı verilen ilk İsveçliler oldu.

‘Gimme! Gimme! Gimme!’, ‘Mamma Mia’ ve ‘Money, Money, Money’ gibi şarkılarla küresel çapta başarılar elde eden gruptan bir başka haber daha geldi. 50 yıl önce  Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan ABBA’nın bu başarısı için özel bir belgesel çekilecek. James Rogan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu belgesel ABBA grubunun ‘Arrival’ ve ‘Super Trooper’ albümlerinin zirveye yerleştiği dönemi konu alacak. Belgesel grubun şöhrete kavuşmasını ve ülkesinde karşılaştığı tepkileri içeren arşiv görüntülerine de yer verecek.

Festivalde bir dünya prömiyeri: ABBA şarkılarını bir de böyle dinleyin