Takvimler 2023 yılını gösteriyorken dünyanın her yerinden sanata sansür ve yasak haberleri gelmeye devam ediyor. Son gelişme, Amerika’dan geldi. Pen Amerika’nın yaptığı bir araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’ndeki devlet okullarındaki kitap yasakları geçen yıla göre göre %33 arttı.
Pen Amerika, Temmuz 2022 ile Haziran 2023 arasında devlet okulu sınıflarında ve kütüphanelerinde 3.362 kitaba yasak geldiğini açıkladı. Bu eserler arasında Toni Morrison’ın ‘The Bluest Eye’ Sarah J Maas’ın ‘A Court of Mist and Fury’, Maia Kobabe’nin ‘Gender Queer: A Memoir’ ve ‘Stephen Chbosky’nin The Perks of Being Wallflower’ gibi kitapları yer alıyor.
Yasaklanan kitapların yazarlar çoğunlukla kadınlar, LGBTİ+lar ve beyaz olmayanlar
Yasaklanan kitapların ortak özellikleri ise dörtte üçünden fazlasının genç yetişkin, orta sınıf, resimli kitap türlerinde olması. Rapora göre yasaklanan kitapların bir ortak özelliği daha var. Kitapları yasaklanan yazarların çoğu kadın, beyaz olmayanlar ve/veya LGBTİ+lar. Raporda, yasaklanan kitapların %30’unun renkli karakterleri ve ırk ve ırkçılık temalarını içerdiği, %30’unun LGBTQ+ karakterleri veya temalarını temsil ettiği ve %6’sının ise bir trans karakteri içerdiği belirlendi.
Kitaplara yasak kararı en çok Florida’da alınırken listenin hemen arkasından Teksas, Missouri, Utah ve Pensilvanya geliyor. Ağustos ayında Florida eyaletindeki bazı okullarda ‘Hamlet’, ‘Romeo ve Juliet’ ve ‘Macbeth’ gibi ölümsüz Shakespeare eserlerinin müstehcen olarak değerlendirip belli bölümlerin çıkartılacağı açıklanmıştı. Raporun yazarı Kasey Meehan da yasaklanan tüm kitapların %75’i özellikle genç okurlara yönelik kitaplar olduğuna dikkat çekiyor ve tehlikeye işaret ediyor.Pen America CEO’su Suzanne Nossel ise bu yasakların toplum ve gençler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor: “Yükselen bir nesli okuma özgürlüğünden mahrum bırakan bu yasaklar demokrasimizin temellerini yiyor.”