ABD’de telif savaşlarında yeni safha. Bob Dylan, Adele, REM, Green Day, Nirvana ve daha nice müzisyenle temsilcileri YouTube’un telif politikasının mağduru. Bünyesinde binlerce müzisyenin videosunu barındıran YouTube, bu içeriklerden yüzde 50 ilâ 60 arasında değişen oranlarda telif geliri elde etmekte. Bu da bir nevi eser sahibinden daha fazla gelir anlamına gelmekte. ABD’li telif hakları örgütü SESAC ile YouTube arasında bu durumun düzeltilmesi için bir süredin görüşmeler sürdürülmekteydi. Ancak umulan olmadı ve taraflar anlaşamadı. Böyle olunca da Bob Dylan, Adele, REM, Green Day ve Nirvana gibi isimlerin videolarına ABD’denerişim engellendi.
30 binden fazla video erişime kapatıldı
Telif hakları konusunda müzik örgütleriyle geçmişte de karşı karşıya gelen YouTube bu konudaki politikasını değiştirmemekte ısrarcı. Bu ısrarın neticesinde ABD’li müzikseverler onlarca müzisyenin videosundan mahrum kaldı. Variety’nin haberine göre müzikseverlerin halihazırda erişemediği içerik sayısı 30 binden fazla.
Eser sahiplerinin telif hakkını verme konusunda istenilen noktanın bir hayli uzağındaki YouTube yaptığı açıklamada kendisini şu sözlerle savundu: “Henüz tüm çabalarımıza rağmen süresi dolmadan adil bir anlaşmaya varamadık. Telif hakkını çok ciddiye alıyoruz ve bunun sonucunda SESAC tarafından temsil edilen içerik artık ABD’de YouTube’da kullanılamıyor. SESAC ile aktif görüşmelerde bulunuyoruz ve mümkün olan en kısa sürede yeni bir anlaşmaya varmayı umuyoruz”
Müzisyenler adil bir telif geliri talep ediyor
YouTube, platformda yer alan şarkıların telifinin yarısından fazlasına ortam sağlayıcı unvanıyla sahip oluyor. Bu durum esas üretimi gerçekleştiren müzik emekçilerinin tepkisine neden oluyor. Ancak platformun uzun süredir sektördeki en büyük aktörlerden biri haline gelmesi müzisyenleri de bir bakıma bu platforma bağımlı kılıyor.
Müzisyenleri temsil eden SESAC ve YouTube yetkilileri günler sonra bir araya gelip sorunu çözmek üzere yeniden buluştu. Bu kez iki taraftan da gelen açıklamada sorunların aşılmak üzere olduğunu ortaya koyuyor. Ancak müzisyenler için bu tip geçici çözümler sorunun kesin çözümünü geciktirmekten başka bir işe yaramıyor. Konu hakkında konuşan müzisyen temsilcileri daha adil bir yapının oluşması için YouTube’un telif politikasında büyük bir değişim yapılması gerektiğini savunuyor.
YouTube telif gelirinden vazgeçmiyor
SESAC ile YouTube arasındaki görüşmeler devam ederken ilk gelen haberler YouTube’un teliflerden elde ettiği yüzdelikten vazgeçmediği yönünde. Ancak tarafların bir orta yolu bulmaya çalıştığı da gelen bilgiler arasında. Konu hakkında kısa bir açıklama yapan YouTube temsilcisi “SESAC’ın teklifimizi yeniden değerlendirmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bir anlaşmaya vardık ve içerik kısa süre içinde geri gelecek. Bir YouTube sözcüsü Variety’ye yaptığı açıklamada, bu süre zarfında herkesin sabrını takdir ediyoruz” dedi.