Abramovic'in en ünlü performanslarından 'Imponderabilia' yaklaşık 50 yıl önce sahnelenmeye başladı. O günden beri tartışılıyor. Şimdi de sanatçı John Bonafede performansı boyunca yedi kez cinsel saldırıya uğradığı iddiasıyla MoMa'ya dava açtı.

Performans sanatının büyükannesi Marina Abramovic yarım asırlık kariyeri boyunca unutulmaz performansa imza attı. Ancak içlerinde biri var ki hâlâ tartışılıyor, hâlâ konuşuluyor.

1977’de Abramovic ve o dönemki sanatçı ortağı Ulay (Frank Uwe Laysiepen) ile birlikte ‘Imponderabilia’ isimli bir performansa başladı. İtalya’nın Bolonya şehrinde bir galeride gerçekleşen performansta çift galerinin kapılarından birinde durdu ve ziyaretçiler sanatçıların bedenleri arasındaki küçük boşluktan geçmek zorunda kaldılar ya da alternatif olarak başka bir kapı kullanmayı seçtiler. Ziyaretçiler geçerken erkekle mi yoksa kadınla mı yüzleşeceklerini seçmek zorunda kaldı; çoğu ziyaretçi yüzünü Abramovic’e dönmeyi seçmişti. Bu performans dünyanın pek çok yerinde farklı sanatçılarla sürdü.

O sanatçılardan biri de John Bonafede idi. 1997 ile 2010 yılları arasında performans sergileyen sanatçı ziyaretçilerin tacizine uğradığını iddia etti. MoMA (Museum of Modern Art) Müzesi’ne tacizleri engellemediği gerekçesiyle dava açtı.

Bonafede performansları boyunca yedi müze ziyaretçisinin tacizine uğradığını, tamamının yaşlı erkekler olduğunu söylüyor. Ayrıca kadın meslektaşlarının da saldırıya uğradığına tanık olduğunu iddia ediyor. Sanatçı performansa başladığı ilk dönemde de cinsel istismara uğradığını, ancak açılış gecesinden sonra bir sanatçı tamamen hareketsiz kalamadığı için sözleşmesi feshedilince sessiz kaldığını da açıkladı.

Londra Kraliyet Akademisi’nde de gerçekleşti

Bu tartışmalı performans 2023’te Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde de sergilenmişti. Performans sanatçının kariyerine odaklanan retrospektif sergisi kapsamında ziyaretçilere sunulmuştu. Bu sergiyle Abramovic 255 yıllık geçmişi olan Kraliyet Akademisi’nde kişisel sergisi düzenlenen ilk kadın sanatçı olmuştu.

Bir Abramovic klasiği Kraliyet Akademisi’nde: İki çıplak sanatçının arasından kim geçecek?