Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden biri olan Perre'de 40 yıl önce gün yüzüne çıkarılan Roma İmparatorluğu dönemine ait buluntular ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Antik kentte sergilenen eserlere ilgi büyük.

Adıyaman’daki Perre antik kentinde yeni ama aslında bir o kadar da eski buluntular ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Kommagene Krallığı’nın en büyük beş kentinden biri olan Perre’de 40 yıl önce gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler, şimdi bulundukları yerde sergileniyor.

Alan araştırması sırasında bulunmuştu

Perre’de gün yüzüne çıkarılan Roma dönemine ait kabartma, içlik, sütun ve çeşitli mimari parçalar antik kentteki nekropol (mezarlık) alanına getirildi. Tarihi eserler burada kendileri için hazırlanan yerlere kondu. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, yaptığı açıklamada, eserlerin alan araştırması sırasında bulunduğunu söyledi.

Eserlerin, antik kentin 1 kilometre güneyindeki alanda tespit edildiğini belirten Mehmet Alkan, “Daha önce bunlarla ilgili 1980’de Perre Antik Kenti’nin hemen Roma çeşmesinin yanında olduğu söyleniyordu. Burada yaptığımız taramalar sonucunda da eserleri 40 yıl sonra Perre Antik Kenti’ne getirerek ziyaretçilerin beğenisine hazır hale getirdik. Bunlar milattan sonra 2. yüzyıla yani günümüzden 1800 yıl önceye tarihlenen mimari parçalar.” dedi.

40 bin yıl önce Neandertaller Çanakkale’de bu mağarada yaşıyor ve kendilerine silah yapıyorlardı