Ahmet Ertegün'ün eşi Mica Ertegün geçen yıl hayatını kaybetmişti. Geride eşi Ahmet Ertegün ile yaşanmış ışıltılı bir hayatın yanı sıra iddialı bir sanat koleksiyonu da bıraktı. Koleksiyondaki bir Magritte tablosu şimdi 95 milyon dolara satışta.

Mica Ertegün 3 Aralık 2023’te hayata veda etmişti. Ahmet Ertegün ile yaşadıkları büyük aşk, mimarlıktaki başarıları ve dikkat çekici sanat koleksiyonu 97 yıllık hayatına sığdıran Ertegün’ün ölümü basında da geniş yer bulmuştu. Şimdi Ertegün ailesinin sanat koleksiyonu açık artırmaya çıkıyor. Üstelik Christie’s’in sonbahar müzayedesinin en iddialı parçası olarak.

René Magritte’ten Andy Warhol’a

95 milyon dolar bedel biçilen René Magritte’e ait ‘L’empire des lumières’ tablosunun yanı sıra koleksiyonun satışa çıkacak diğer eserleri arasında Joan Miró, David Hockney gibi tanınmış isimlerin tabloları ve hatta Mica Ertegün’ün Andy Warhol tarafından çekilmiş Polaroid bir fotoğrafı da yer alıyor.

Belçikalı sürrealist René Magritte 20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri kabul ediliyor.

René Magritte’in ‘L’empire des lumières’ serisinden nadir tablonun bu sonbaharda Christie’s New York’ta 95 milyon dolardan yüksek bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Bu sürrealist sanatçının müzayededeki rekorunu kıracak ve sektör genelinde satışların yumuşamasının ardından müzayede evi için büyük bir kazanç anlamına gelecek.

Rekoru üçe katlayacak

1954 tarihli ‘L’empire des lumières’ ressam René Magritte’in karanlık bir sokak sahnesinin üstüne güneşin aydınlattığı bir gökyüzü çizerek ışığı keşfettiği 27 tablodan biri. 2022 yılında Londra’daki Sotheby’s’de 55 milyon dolara satılan bu seriden bir başka eser Magritte’in önceki rekorunu neredeyse üçe katladı.

Christie’s’in 20. ve 21. yüzyıl sanatından sorumlu başkan yardımcısı Max Carter “Ancak birlikte yaşadığı tüm eserler arasında Magritte’in L’empire des lumières’i dengesi ve ölçülülüğüyle onun estetik felsefesini en iyi şekilde yansıtıyor. Sürrealizmin ikonlarından olan Magritte serinin tartışmasız en iyi, en ustaca işlenmiş ve akıldan çıkmayacak kadar güzel eseri. Mica Ertegün’ün gözü gibi o da mükemmel” dedi.

Müziğe yön veren isim Ahmet Ertegün

The Rolling Stones, Michael Jackson, Led Zeppelin, Ray Charles, John Coltrane, Eroll Garner, Ornette Coleman ve daha nice ismin albümlerini yayınlayan Atlantic Records’un sahibi Ahmet Ertegün 20. yüzyılın müzik tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı. Türkiye’nin Washington DC Büyükelçisi babası Mehmet Münir Ertegün ile birlikte geldiği ABD’de hayatını sürdüren Ahmet Ertegün pek çok ilke imza atmıştı. ABD’de ırkçı politikaların hüküm sürdüğü bir dönemde siyahi caz müzisyenlerinin Türk büyükelçiliğinde ağırlanmasını sağlayan Ertegün buradaki performanslarla geleceğin müzik devi Atlantic Records’un temellerini attı.

Washington’da Türk misafirperverliği ve cazla kurulan köprü

Moderniteyle hesaplaşma arzusu: Şiirli bir Komet seçkisi Casa Botter’de