Albert Camus’nün 1942 yılında yayımlanan romanı ‘Yabancı’ Fransız yazarın en önemli yapıtı kabul edilir. Kitabın 104 sayfalık el yazma taslağı açık artırmayla 650 bin euroya satıldı. Taslağın gizemli bir yönü de var. Nitekim müzayede evi bile taslağı “geçmişi ve tarihi gizemli” diyerek tanımladı.
Bu taslak romanın ilk baskısı değil, Fransa’da yayımlanmasından iki yıl sonra, 1944’te Camus’nün el yazısıyla yazılmış bir baskı. 1957’de Nobel ödülünü kazanan Camus neden kendi yayınlanmış kitabını siyah bir kalemle özenle, elle kopyaladı ve Nisan 1944 tarihine imza attı, karalamalar, oklar ve mizahi notlar ekledi bilinmiyor. Paris o sırada Nazi işgali altındaydı. Bu nedenle kimi akademisyenler Camus’un para kazanmak için zengin bir hayranına el yazma bir taslak hazırlamış olabileceğini düşünüyor. Camus’un kopya el yazmasının ilk alıcısının kimliği bilinmiyor.
Camus kendi metnini kopyaladı, bu onu sahte yapar mı?
Albert Camus edebiyatını araştıran Yale Üniversitesi profesörü Alice Kaplan el yazmayı görmediğini, ancak sahte bir ilk taslak kavramının ilgi çekici olduğunu söylüyor. Profesörün bir de sorusu var: “Bu belgenin sahip olduğu felsefi bulmaca fikrini gerçekten seviyorum… Camus kendi metnini elle kopyalarsa bu sahte mi olur?”
‘Yabancı’nın ilk baskısı dört bin dört yüz adetti. Ancak kısa sürede çok satanlar arasına girdi. Daha sonra da dünya dillerine çevrildi, milyonlarca sattı. Kitap bugün Fransız edebiyatının klasikleri arasında.