Türk tiyatrosunun öncü ismi Afife Jale’nin yaşamı bu sezon 'Afife' oyunu ile sahnelerde yeniden canlandı. Demet Evgar’ın başrolünde olduğu oyun Zorlu PSM’de prömiyerini yaptı. İlk gösterim dakikalarca alkışlandı.

Afife Jale Türk tiyatrosunun simge isimlerinden biri. Türk kadınlarının tiyatro sahnesinde yer almasına öncülük eden Jale ilk defa İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Apollon Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Yamalar’ adlı oyununda Emel rolünü canlandırdığında takvimler 1920’yi gösteriyordu. Asıl ismi Afife olan sanatçı bu oyunda “Jale” takma ismini kullanmış ve daha sonraları Afife Jale adıyla anılmaya başlanmıştı.

Mücadelesi, tiyatroya tutkusu ve öncü kimliğiyle bugün saygıyla anılan Afife Jale’nin unutulmaz yaşam hikayesi bu sezon sahnelerde yeniden hayat buldu. Proje tasarımını Serdar Biliş ve Demet Evgar’ın yaptığı ‘Afife’ oyunu 14 Eylül Cumartesi akşamı Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde ilk kez tiyatroseverlerin karşısına çıktı.

Selin Cankı Ceylan’ın kaleme aldığı ve Demet Evgar’ın Afife’ye hayat verdiği oyunun kadrosunda Tilbe Saran, Necip Memili, Bora Akkaş, İdil Sivritepe, Bedir Bedir, Orkuncan İzan, Bilge Çınar, Öyküsu Okur, Basma Seiba, Ekremcan Arslandağ ve Atılgan Gümüş gibi usta ve genç isimler birlikte yer alıyor. Tuluğ Tırpan’ın müziklerini bestelediği oyunun sahne ve kostüm tasarımını Gamze Kuş yaparken ışık tasarımında Cem Yılmazer’in imzası bulunuyor.

Jale’nin hayatına ve sahneye çıkabilmek için verdiği mücadeleye odaklanan oyunun ilk gösterimine ilgi yoğundu. Usta tiyatrocu Haldun Dormen, Cem Yılmaz, Serkan Keskin, Hatice Aslan, Hande Ataizi, Ayşegül Aldinç, Enis Arıkan, Nilperi Şahinkaya, Uraz Kaygılaroğlu, Selin Şekerci, Bige Önal, Alina Boz, Selen Öztürk, Ecem Özkaya, Hasibe Eren, Elit Andaç Çam, Koray Candemir, Yağızcan Konyalı, Pelin Akil, Anıl Altan, Buse Arslan gibi birçok ünlü ismin katıldığı prömiyerin sonunda ekip dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyunun ardından ekip seyircileri selamlamak için sahnedeydi. İlk gösterime özel bir de konuşma yaptı başrol Demet Evgar. Afife Jale’yi, kariyerini ve yaptıklarını araştırmalarıyla gün yüzüne çıkaran ve henüz 12 yaşında gazetede gördüğü bu tiyatrocu kadın için bir şeyler yapacağına söz veren Haldun Dormen’e teşekkür etti.

‘Afife’ 22 Eylül, 20- 21 Ekim, 4-5-13-14 Kasım’da yeniden tiyatroseverlerin karşısında olacak.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde adaylar açıklandı: Bu yıl Genco Erkal Ödülü de verilecek