Son yıllarda reytingleri düşen ve eleştirilerin odağında yer alan Altın Küre Ödülleri satıldı. Dick Clark Productions ve Eldridge Industries, ödüllerin yeni sahibi oldu. Ödüllerin önceki sahibi Hollywood Yabancı Basın Derneği (HFPA) ise Altın Küre Ödülleri'ni sattıktan sonra kapanmaya hazırlanıyor.

Sinema ve televizyon alanında başarı gösteren yapımlar ve sanatçılar için verilen Altın Küre Ödülleri (Golden Globes) artık Hollywood Yabancı Basın Derneği’nin (HFPA) değil. Dick Clark Productions ve Eldridge Industries, Altın Küre Ödülleri’nin tüm varlıklarını, haklarını ve mülklerinin yeni sahibi oldu.

HFPA, Hollywood’da çalışan birkaç öncül basın kurumunun girişimiyle 1943 yılında kurulmuştu. Kuruluş aşamasında İngiltere’nin Daily Mail gazetesinin muhabirleri öncülük etmişti. Grup, Hollywood Yabancı Muhabirler Derneği ve Hollywood Yabancı Basın Derneği olarak ikiye ayrıldı. Daha sonra iki grup 1955 yılında HFPA çatısı altında yeniden birleşti.

HFPA’nın mevcut başkanı Helen Hoehne, anlaşmanın derneğin yaklaşık 95 tam zamanlı üyesi tarafından onaylandığını söyledi. Anlaşmanın finansal ayrıntıları açıklanmadı. HFPA’nın Dick Clark Productions ve Eldridge’a satışından elde edilen gelir, Globes Vakfı’na hayırseverlik amaçlı fon sağlamak için kullanılacak. Hoehne, “Bu merakla beklenen üye onaylı işlemi tamamlamaktan ve bir üye yönetimli kuruluştan ticari bir işletmeye geçmekten heyecan duyuyoruz” dedi. Dick Clark Productions’ı 10 yıldan uzun bir süre önce satın alan Boehly, bu işlemi “Globes’ın 80 yıllık tarihinde önemli bir kilometre taşı” olarak nitelendirdi. Dernek, satışın ardından kapanacak.

Altın Küre ödülleri dağıtılmaya devam edecek ve küreler, HFPA’nın orijinal üyeleri ve son birkaç yılda gruba eklenen 200’den fazla, üye olmayan uluslararası eğlence gazetecisi tarafından oylanacak.

Altın Küre’nin imajı düzelebilir mi?

Altın Küre Ödülleri son yıllarda tartışmalarında odağındaydı. Şubat 2021’de, Los Angeles Times, HFPA’in siyahi üyeleri olmadığını açıklamış, ödül komitesi özür dilemişti. Üyelerin temsiliyet konusunda yetersiz kalması, beyazların ezici çoğunlukta olmasının yanı sıra ödüller eskisi gibi talep görmüyor. Tüm bunların yanı sıra tören eskisi gibi izlenmiyor.  Altın Küre’nin en son yayınlandığı ve reytinglerin sadece 6,9 milyon olduğu 2021’e göre yüzde 23 azaldı. Giderek azalan reytinglere göre, 2020’de de 18 milyon izlenmeye ulaşılmıştı.

Gelecek yıl Altın Küre Ödülleri için 7 Ocak 2024 tarihi belirlenmişti. Tören tarihiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Yeni sahipleri, Altın Küre’nin imzasını düzeltecek mi bekleyip göreceğiz.

Tony Ödülleri’ne Leopoldstadt damgası