Bolu'da bir inşaat sırasında bulunan Roma hamamı korumaya alındı, üstü toprakla kapatıldı. Lakin bu alan insanlar tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandı.

Her gün Türkiye’deki arkeolojik buluntularla haberler veriyoruz. Zaman zaman da yurtdışından getirilen eserleri haberleştiriyoruz. Bunun bir sebebi var! Türkiye yaşadığı toprakların tarihine hassasiyet gösteren bir ülke artık.

Lakin Bolu’dan öyle bir haber geldi ki bu manzarayı lekeleyecek türde. Cumhuriyet’te yer olan habere göre temmuz ayında Bolu’nun Akpınar Mahallesi’ndeki Mumcuoğlu Sokak’ta bir inşaat şirketi apartman yapmak için 3. derece sit alanındaki boş arazide temel kazma işlemi başlattı. Yapılan çalışmalarda toprağın altında tarihi kalıntılara rastlandı. Şirket yetkilileri hemen durumu Bolu Müze Müdürlüğü’ne bildirildi.

Onlar da inşaat alanına ilgili arkeologları gönderdi. Arkeologlar inşaat çalışmalarını hemen durdurdu ve  toprak altında kalan tarihi kalıntıların Roma dönemine ait hamama ait olduğunu tespit etti. El oyması seramik eserlerin bulunduğu kazının üstünden iki ay geçti.

İki ayın sonunda koruma kanunları çerçevesinde hamamın üstü ilk olarak jeotekstil ürünle kaplandı. Gerekli işlemlerin yapılmasının ardından tarihi hamamın üstü toprakla kapatıldı. Ama nedense çevredeki insanları bu toprak alanı otopark olarak kullanmaya başladı.

Mahalle sakinlerinden Eşref Oflaz “15 gün önce kapattılar. Hamamın üstüne malzeme serdiler, ardından toprakla kapattılar. Koruma altına alacaklarmış” diyerek anlatıyor yapılan çalışmaları. Bir başka sakin Rahmi Ay ise “İnsanlar arazinin boş olduğunu görünce aracını çekiyor. Ne yapsın, pazara gelince park yeri arıyor” diyor.

Ne diyelim, yıllar önce Türkiye’den kaçırılan tarihi eserleri ülkeye getirmek için uğraşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duymasın.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor