Devlet Opera ve Balesi tarafından Şırnak'tan başlayarak Anadolu'yu sanatla buluşturması hedeflenen 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali kapsamında Hatay'da üç temsil seyirci ile buluşturulacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, Anadolu’yu sanatın birleştirici gücüyle buluşturmak amacıyla Devlet Opera ve Balesinin ilk kez temsiller verdiği Şırnak’tan başlattığı 1. Anadolu Opera ve Bale Festivali 15-17 Aralık 2024 tarihlerinde bir çocuk oyunu, bir konser ve bir sahne kantatı ile Hatay turnesini yapmaya hazırlanıyor.

1. Anadolu Opera ve Bale Festivali Hatay turnesi bugün (15 Aralık Pazar) saat 11.00’de Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek müzikli çocuk oyunu Bremen Mızıkacıları ile başlayacak.

Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda minik seyircilerin karşısında olacak eser; yaşlandıkları ve işe yaramadıkları gerekçesi ile ormana terk edilen horoz, eşek, kedi ve köpeğin ağaçları kesip hırsızlık yapan iki haydutla mücadelesini ve onların iyi insan olmaları için yaşadıkları maceraları konu alıyor.

Bestesi Franz Josef Breuer’e ait bu unutulmaz çocuk oyununun librettosu Kenan Korbek, rejisi Süleyman Tekin’e, koreografisi Berna Turhan İleri’ye, dekor ve kostüm tasarımı Özlem Topuz’a, ışık tasarımı Zeynal Giray’a ait. Sanatçılar Cumhur İbili, Aysel Cankatan, Mahmut Uğur Nas, Hüsamettin Özçelik, Erhan Kaya, Nilsu Karaarslan, Avşin Dilara Kaymak, Şahika Oral, Kerem Yaman sahnede olacak.

16 Aralık Pazartesi akşamı, saat 20.00’de, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Yerelden Evrensele Aşk Ezgileri adlı rejili konser Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda seyirci ile buluşturulacak.

Konserde, Mozart’tan Adnan Saygun’a, Beethoven’dan Neşet Ertaş’a çeşitli bestecilerin eserlerinden oluşan özel bir seçki seslendirilecek.

Hatay turnesinin son temsili 17 Aralık Salı akşamı, saat 20.00’de, Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Apollo ve Dafne adlı sahne kantatı olacak.

Esere konu olan efsane, Antik Yunan mitolojisinde geçen ünlü bir aşk hikayesidir. Bu hikaye, Apollo’nun Dafne’ye aşık olması, fakat Dafne’nin ona karşılık vermemesi ve sonunda bir ağaç haline gelmesi ile sonlanır. Efsaneye göre, Apollo, Eros’un oklarıyla vurularak Dafne’ye aşık olur. Ancak Dafne, Apollo’nun aşkına karşılık vermez, çünkü o bir bakire olarak doğayla birleşmeyi istemektedir. Apollo ona yaklaşınca, son bir çıkış yolu arayan Dafne, tanrılara dua eder ve bir ağaç haline gelir. Apollo, aşkını ona olan sevgisiyle simgeler ve Dafne’nin ağaç formunu sonsuza dek sevgiyle hatırlayacağına karar verir.

Bestesi Georg Friedrich Händel’e ait kantatın rejisini Doğan Çelik, dekor tasarımını Efter Tunç, kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını Taner Aydın, koreografisini Çiğdem Erkaya Öztürk yaptı.

Apollo rolünde Nejat Işık Belen ve Dafne rolünde Aslı Ayan’a dansçılar Melis Böğrün ve Berkay Topcuoğlu eşlik ediyor.

1. Anadolu Opera ve Bale Festivali, 2025 yılında Afyonkarahisar, Karabük, Tekirdağ, Edirne, Bilecik, Kütahya, Niğde, Osmaniye, Isparta, Uşak, Kars, Amasya ve Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Nevşehir, Bursa, Manisa, Mardin, Kayseri, Malatya gibi 18 şehre uzanarak toplam 23 noktada izleyici karşısına çıkacak.