Hatay'da Antakya Antik Hipodrom'un çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda iki heykelcik parçası ortaya çıkarıldı. Hatay Arkeoloji Müzesi'nde korumaya alınan buluntular Antakya'nın entelektüel geçmişine ışık tutuyor.

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta saat 04.17’de 7.7 ve aynı gün Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye’deki 11 ili ve milyonlarca insanı etkiledi. Resmi verilere göre depremlerde 53 bin 537 yurttaş hayatını kaybetti. Antakya depremin yıkıcı etkilerini en çok hisseden şehirlerden biri. Tarihi kent bugün hala yaralarını sarmaya çalışırken Antakya’nın tarihi mirası da korunmaya çalışıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğündeki Geleceğe Miras Projesi kapsamında desteklenen kazılar “saray alanı” olarak adlandırılan bölgede yoğunlaştı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki 20 kişilik ekibin Antik Çağ Antakyası’nın kent dokusunu ortaya çıkarma hedefiyle yürüttüğü çalışmada pişmiş topraktan iki heykelcik parçası bulundu.

Bulunan heykelcik parçaları Hatay Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alındı.

Ekibin ilk incelemesinde başı ile gövdesinin bir kısmı sağlam kalan parçanın “sofist” olarak tanımlanan Antik Çağ filozoflarını tasvir ettiği ve milattan önce 300 ila 200 yılları arasını kapsayan Erken Helenistik Dönem’e ait olduğu belirlendi. Diğer heykelcik kafasının tarihinin de milattan önce ikinci yüzyılın sonuna uzandığı ortaya çıkarıldı.

Heykeller entelektüel eğitimin bir göstergesi

Kazı başkanı Pamir Arkeolojik çalışmalarda ilk defa Helenistik Dönem’den kalma pişmiş topraktan heykelcik parçası bulduklarını söyledi: “Eserlerden biri Antik Çağ’da ‘sofist’ denen, filozof ve gezgin eğitimciler olarak entelektüel bilgiyi aktaran kişileri tasvir eden figürin parçası. Antik Çağ Antakya’sının her zaman entelektüel kurumlarıyla ön planda olduğunu biliyoruz. Helenistik Dönem’e ait bir eserin ortaya çıkması o dönemde entelektüel eğitimin yapıldığını göstermesi açısından son derece önemli.”

Pamir eserin kalıpla değil, bir sanatçı tarafından serbest teknikte üretildiğini belirlediklerini de söyledi. Ayrıca diğer buluntuyu da “Milattan önce ikinci yüzyılın sonuna ait olduğunu değerlendirdiğimiz figürine ait başın konut içinde kullanılan bir objenin parçası veya çocuk oyuncağı olabileceğini değerlendiriyoruz” diyerek anlattı.

Bulunan iki heykelcik parçası Hatay Arkeoloji Müzesi’nde korumaya alındı.

Bir heykelin yolculuğu: Çatalhöyük’ten yurt dışına kaçırılmıştı, şimdi Konya’ya döndü