İstanbul’un, Anadolu’nun ve hatta dünyanın dört bir yanının insanlık durumunu kadrajıyla ölümsüzleştiren fotoğrafın duayen ismi Ara Güler. Çektiği fotoğraflarla Türkiye’nin toplumsal hafızasının en önemli kaynaklarından biri oldu. Ama katkıları bununla da sınırlı kalmadı. Güler çektiği fotoğraflarla ve yaptığı ziyarette bizzat tanık olduklarıyla 1958 yılında, Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı kırsal Geyre Mahallesi’nde Roma İmparatorluğu’na ait, tarihi MÖ. 500’li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit’ten alan Afrodisias Antik Kenti’nin bulunmasına ve ün sahibi olmasına da katkıda bulunmuştu.
Ara Güler’in fotoğraflarıyla dünyaya tanıttığı Afrodisias, antik Yunan ve Roma’nın bir çeşit ‘Heykel fabrikası’ydı. Şimdi oradaki kazılarda yeni bir heykel bulundu: Kolosal Zeus Başı. Müjdeli haber Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan geldi.
Afrodisias’ta benzersiz bir keşif: Kolosal Zeus Başı!💫
Yüzyıllar sonra gün ışığıyla yeniden buluşan mermer baş, Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrı olan Zeus’un ihtişamını sergiliyor.
Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısında bulunan bu önemli eser, saç ve sakaldaki… pic.twitter.com/Re0C1JOwS7
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) July 30, 2024
Zeus’un ihtişamının son örneği
Yüzyıllar sonra gün ışığıyla yeniden buluşan mermer baş Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrı olan Zeus’un ihtişamının son büyük göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Saç stili ve sakalı bulunan başın Afrodisias’ta kent tanrıçası Afrodit kadar önemli bir yerel tanrı olan Zeus’a ait olduğunu gösteriyor. Kabartma şeklinde oyulmuş 66 cm boyutundaki mermer baş 16 Temmuz 2024 tarihinde Afrodit Tapınağı’nın 50 metre batısında, yüzeye çok yakın konumda, ters dönmüş halde bulundu.
Milattan sonra iki ila üçüncü yüzyıl arasına tarihlendirilen heykel yoğun şekilde katılaşmış toprak birikintilerini gidermek için gerekli işlemlerden geçirildi. Araştırmacılara göre heykel tek bloktan yapılmış. Araştırmacılara göre eser, saç ve sakaldaki muhteşem işçilikle dikkat çekiyor.