Suriye’nin en eski kent merkezlerinden Umm-el Marra’daki arkeolojik kazılar bilinen tarihi yeniden yazdıracak bir buluntuyu ortaya çıkardı. Science Daily dergisinin haberine göre bölgede kazı yapan arkeologlar dünyanın en eski alfabesini keşfetti. Elde edilen bulgulara göre bu alfabe, Sümerlerin yazıtlarından 500 yıl daha eski. Mezarlıktaki yazıtlara kazılmış alfabe en az 4500 yaşında.
Temelleri Erken Tunç Çağı’na (milâttan önce 3000 ilâ 2000 yılları arasını kapsayan dönem) dayanan bu mezarları kazan araştırmacılar, altın ve gümüş takılar, altı iskelet, pişirme kapları, çömlek ve mızrak ucunun yanı sıra üzerinde kazılı yazılar bulunan, parmak uzunluğunda dört adet kil silindir buldu.
Bilinen en eski alfabeden 500 yıl daha öncesine ait
Johns Hopkins Üniversitesinde arkeoloji profesörü olarak görev yapan ve kazı çalışmasını yürüten araştırma ekibinde yer alan Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihi doğrulanan yazıların milâttan önce 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.Schwartz, bu yazıların, bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu ortaya koyduklarını kaydederek, bu keşfin alfabenin milâttan önce 1900’den sonra Mısır’da ya da çevresinde icat edildiğine yönelik inanışları değiştireceğini belirtti.
Keşfedilen silindirlerin üzerindeki yazıların mezardan çıkarılan nesnelerin nereden geldiğine ya da kime ait olduğuna ilişkin sorulara yanıt niteliğinde olabileceği değerlendirmesinde bulunan Schwartz, “Ancak yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabiliriz” dedi.