Bursalı metal sanatçısı Rıdvan Sevim Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışında şapkasıyla halkı selamladığı sırada çekilen fotoğrafından esinlenerek çelikten heykelini yaptı.

Türkiye, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e olan sevgisini en iyi bildiği işle ve şekilde ifade etmek için yarışıyor. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki atölyesinde ekibiyle tasarımlar yaparak hediyelik eşya üreten Rıdvan Sevim de bu vatandaşlardan biri. Daha önce ‘Kadının Gücü’, ‘Allı Turna’ gibi sosyal içerikli çalışmalarının yanı sıra Bursaspor’un efsane futbolcusu Pablo Martin Batalla için çelik heykel üreten Rıdvan Sevim yine anlamlı bir çalışmaya imza attı.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Rıdvan Sevim bu kez de Cumhuriyetin 100. Yılı şerefine Mustafa Kemal’in çelik heykelini üretti. Sevim Cumhuriyetin 100. yılına özel yaptığı çalışmada Atatürk’ün 23 Nisan 1920’de Kurucu Meclis’in üyeleriyle TBMM önünde bir elinde baston, diğer elinde fötr şapkayla halkı selamlayarak verdiği pozu çelik heykelle ölümsüzleştirdi. Çalışmada Gazi’nin fotoğraftaki fiziksel özellikleri bilgisayar programları yardımıyla analiz edildi, heykel formunda olması ve çelik dilimler arasındaki boşluklarla bütünlük oluşturması için 1,95 metre boyuna ölçeklendirildi.

‘Atatürk’ü daha yenilikçi bir halde sunmak istedim’

Metal dilimleme yöntemiyle yaklaşık 5 ayda yapılan 1 ton 300 kilogram ağırlığındaki üç boyutlu heykel Adana Büyükşehir Belediyesinin Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında yarın Seyhan ilçesi Göl Mahallesi Yeni Yol Kavşağı’nda açılacak. Rıdvan Sevim daha önce üç farklı heykelini yaptığı Atatürk serisinde dördüncü eserini ortaya çıkarmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Gazi’yi işlerken en çok yansıtmak istediğinin O’nun yenilikçi, ileri görüşlü ve vizyoner özellikleri olduğunu belirten Sevim “Biz de bunu örnek alarak yaptığımız dilimleme karakteriyle Atatürk’ü daha yenilikçi ve modern bir halde sunmak istedik. Dolayısıyla bu teknikte yaptığımız eserler istiyoruz ki ülkemizin her meydanında olsun. Mustafa Kemal Paşa temalı eserlerimiz İzmir, Çanakkale ve Antalya’dan sonra Adana’da da halka açık olacak. Herkes tarafından görülebilir.”

Konser Kurdu Cumhuriyet’in izinde: 29 Ekim konserleri