Alman sinemasının usta ismi Wim Wenders 37. Avrupa Film Ödülleri'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü alacak. Usta yönetmen 7 Aralık'ta Lucerne'de düzenlenecek törende onurlandırılacak.

Alman sinemasının kıymetli yönetmelerinden Wim Wenders 37. Avrupa Film Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü alacak. Kariyerine Cannes, Venedik ve Berlin film festivallerinde ödüller sığdıran, bir BAFTA Ödülü ve üç Oscar adaylığı elde eden yönetmen 1996’dan 2020’ye kadar Avrupa Film Akademisi’nin kurucu üyesi ve başkanıydı.

Avrupa Film Akademisi’nin başkanı Matthijs Wouter Knol kurumun Wenders ile geçmişine vurgu yapan bir açıklamayla ödülü duyurdu: “Bu ödülle Wim Wenders’in meraklı bir göz ve açık bir zihinle sürekli olarak keşfeden ve deneyen olağanüstü eserini kutluyoruz. Avrupa Film Akademisi’nin kurucu üyelerinden biri olarak 1990’dan 1995’e kadar başkan ve 2020’ye kadar başkan olarak görev yapan Wim Wenders Avrupa Film Akademisi ile güçlü bir bağlantıya sahip. Onun bu olağanüstü bağlılığını da kutlamaktan ve teşekkür etmekten mutluluk duyuyoruz.”

Kariyerine ‘Mükemmel Günler’, ‘Paris, Teksas’, ‘Berlin Üzerindeki Gökyüzü’ ‘Arzunun Kanatları’, ‘Sırlar Oteli’ gibi ödüllü filmler sığdıran Wenders çok sayıda deneme ve fotoğraf kitabı da yayınladı. 2012 yılında o ve eşi Donata Wenders tüm yaratıcı çalışmalarını bir araya getirmek ve halk için kalıcı olarak erişilebilir hale getirmek için Wim Wenders Vakfı’nı kurdu. Vakıf  her yıl genç film yapımcılarını desteklemek üzere yenilikçi hikaye anlatımı için Wim Wenders bursu veriyor.

Wim Wenders bu sene 43. İstanbul Film Festivali’nin onur konuğu olarak İstanbul’daydı, Muhsin Akgün’e poz vermişti.

Wenders geçen sene 76. Cannes Film Festivali’nde iki filminin ilk gösterimiyle yer almıştı. İlki Alman ressam Anselm Kiefer’in hayatını anlatan bir belgeseldi. İkinci filmi ise ruhani bir Japon tuvalet temizleyicisini anlattığı, çekimleri 17 gün süren ‘Mükemmel Günler / Perfect Days.’ Başrolünde Koji Yakusho’nun yer aldığı film oyuncuya Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi. Kadrosunda ayrıca Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Okumura ve Sayuri Ishikawa da yer aldığı filmin senaryosunu da Takuma Takasaki ile Wenders birlikte yazdı. Alman yönetmenin ‘Mükemmel Günler / Perfect Days’i, Japonya’nın En İyi Uluslararası Film kategorisinde Oscar adayı olmuştu.

Yönetmen  bu yıl 43. İstanbul Film Festivali’nin onur konuklarından biri olarak İstanbul’a da gelmişti. Usta yönetmen Sinema Onur Ödülü’nü sanatçı Zülfü Livaneli’nin elinden almıştı. Wenders ödülünü 7 Aralık’ta İsviçre’nin Lucerne şehrinde yapılacak Avrupa Film Ödülleri töreninde alacak.

Venedik jüri başkanı Isabelle Huppert’a göre ‘festivaller sinemanın can suyu’