Alman sanatçı Anne Imhof'un Avusturya'daki yeni sergisinde altı pankart vardı. İçlerinden birinde 'Keşke Gay Olsaydın' yazıyordu. Sanatçı bu çalışmayı "LGBTİ+ topluluğuna bir aşk şarkısı" olarak tanımlamıştı, ancak vandallar eserine saldırdı.

Alman sanatçı Anne Imhof Avusturya’da Kunsthaus Bregenz’de bir sergi açtı. Sergiye hazırlandığı süre boyunca heyecanlıydı, sloganla süslenmiş pankartlarını “Her gün, her yerde büyük bir mücadele veren ve düşmanlığa maruz kalan LGBTİ+ topluluğuna bir aşk şarkısı” olarak tanımlıyordu.

Sergi başka eserlerle birlikte 8 Haziran günü açıldı. Ancak Imhof’un beklemediği bir şey vardı. O da eserlerinin vandalların saldırısına uğraması… Sanatçının ‘Wish You Were Gay/Keşke Gay Olsaydın’ adlı altı pankarttan oluşan çalışması Avusturya’nın Bregenz kentinde saldırıya uğradı.

‘Saldırı umudumuzu kıramaz’

Bu sanat çevrelerinde hem sanata hem de insan haklarına bir saldırı olarak yorumlandı. Polis saldırganların kimliğini tespit etmeye çalışıyor. Sanatçı Instagram hesabından saldırıyı “nefret suçu” olarak tanımladı. Ayrıca pankartların mümkün olan en kısa sürede değiştirileceğinin sözünü verdi. Bu vandal saldırının umutlarını kırmadığını da hatırlattı: “Vandalizm homofobiden ve her birimiz için ayrımcılıktan arınmış bir dünya umudumuzu ortadan kaldıramayacak.”

Saldırılara yanıt niteliğindeki yeni pankart.

Kunsthaus Bregenz Direktörü Thomas D. Trummer ise vandalizmi “sanata ve insan haklarına korkakça bir saldırı” olarak kınayan bir bildiri yayınladı. Trummer “Homofobinin toplumumuzda yeri yok” dedi.

Pankartlar şu an yırtılmış halde. Ancak sanatın değiştirici ve olaylara ani tepki veren kıvrak yönünü hatırlatan bir gelişme daha yaşandı. Çalışmalar yeniden yerleştirilene kadar duvarlarda saldırılara yanıt içeren başka pankartlar var: ‘Wish You Were Tolerant/ Keşke Toleranslı Olsaydın.’

Ahmet Güneştekin’in İzmir’deki sergisine vandal saldırısı