Türkiye'nin iki deneyim müzesine yurtdışından üç ödül birden. Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Sergi Deneyimi ve Artırılmış Gerçeklik kategorilerinde ödülü alırken Efes Deneyim Müzesi ise Hologram ve Projeksiyon kategorisinde ödülün sahibi oldu.

Merkezi ABD’de bulunan ve 118 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Ödüller Birliği tarafından 2016 yılından bu yana yaratıcı tasarım, reklamcılık ve dijital medyadaki mükemmelliği ve yeniliği ödüllendiren MUSE Creative Awards sahiplerini buldu. Bu yıl Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi’yle Efes Deneyim Müzesi’ni üç ödüle birden lâyık gördü.

Hologram ve Projeksiyon kategorisinde Efes Antik Kenti’ndeki Efes Deneyim Müzesi’nin altın ödül sahibi olduğu açıklandı. Öte yandan İstanbul Sultanahmet Meydanı’ndaki tarihi Defterdarlık binasında yer alan ve Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini anlatan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi de ABD’de ödül aldı. Sergi Deneyimi ve Artırılmış Gerçeklik olmak üzere iki ayrı kategoride altın ödülün sahibi olduğu duyuruldu.

Tarihi deneyim müzeciliğinin dünyadaki ilk ve en iyi örnekleri

Sultanahmet Meydanı’ndaki Ayasofya Cami’ne beş dakika mesafede, tarihi Defter-i Hakani Nezareti (Defterdarlık) binasında bulunan Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Ayasofya’nın 1700 yıllık tarihini anlatıyor. Müze, Ayasofya’nın ihtişamlı tarihini herkesin ilgisini çekecek şekilde ziyaretçilerine deneyimletiyor. MUSE Creative Awards’tan iki ayrı kategoride ödüllendirilen müze, Bizans devletinin kuruluşuyla başlayıp, Osmanlı’ya uzanan ve Ayasofya’nın bugüne gelen nihai yapısının inşasından önce ve sonra geçirdiği aşamaları gözler önüne seriyor. Müzenin bir de sergi katı mevcut.

Efes Deneyim Müzesi’ne 2. ödül

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Efes Antik Kenti’nin içinde yer alan Efes Deneyim Müzesi de yarışmadan ödülle döndü. Antik kentin altın çağını  yaşatan müzede ziyaretçiler Efes’teki günlük hayatı, mimariyi ve sanatı kişisel olarak deneyimleme imkanı buluyor. “Immersive” teknolojilerle izleyicileri zengin ve kapsayıcı bir işitsel ve görsel tecrübenin içine alan Efes Deneyim Müzesi, geçtiğimiz aylarda teknoloji, tasarım ve sergi alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Mondo-Dr Awards’ta En İyi Müze seçilerek adını dünyaya duyurmuştu.

Efes’e gece gezmesi yaradı: 4 ayda 240 bin ziyaretçi