Aydemir Akbaş 88 yaşında hayata veda etti. Önceki gün entübe edilen oyuncu, senarist, yönetmen ve spor yazarı Akbaş, gazetecilik yaparken tanıştığı Altan Erbulak sayesinde oyunculuğa geçmiş ve 1964 tarihli 'Keşanlı Ali Destanı'nda rol almıştı.

Oyuncu Aydemir Akbaş 88 yaşında hayata veda etti. Bir süredir hastanede tedavi gören Akbaş uzun yıllardır kanserle mücadele ediyordu. Oyuncu, bir süre önce entübe edilmiş, sanat dünyasından pek çok isim de sevenlerinden dua beklediklediklerini söylemişti.

25 Şubat 1936’da İstanbul’da dünyaya gelen Aydemir Akbaş’ın babası Yugoslavya’dan annesiyse Trabzon’dan İstanbul’a göç etmişti. Galatasaray Lisesi’ndeki eğitiminin ardından Aydemir Akbaş, daha okul yıllarında gazetecilik yapmaya başlamış mezuniyetinden sonra da işini severek devam ettirmişti. Ta ki Altan Erbulak’la karşılaşana kadar. Efsane karikatüristin yönlendirmesiyle şansını oyunculukta denemeye karar veren Akbaş’ın ilk sinema deneyimi bir başyapıtla oldu. 28 yaşındayken rol aldığı Atıf Yılmaz klasiği ‘Keşanlı Ali Destanı’yla Yeşilçam’a ilk adımını attı. Ki tarih 1964. Arkasından Duygu Sağıoğlu’nun yönettiği ‘Bitmiyen Yol’da rol aldı.

Hayatın bir sürprizi de Aydemir Akbaş’ın Altan Erbulak’ın yönlendirmesiyle ilk olarak sahne tozunu yutması. ‘Keşanlı Ali Destanı’ Akbaş’ın tiyatro sahnedeki ilk performanslarından biridir. Bu dönemde efsane oyuncularla tanışma ve çalışma Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatrocularla beraber çalıştı.

‘7 Kocalı Hürmüz’de rol almıştı

1968 yılında Ayfer Feray – Nisa Serezli Tiyatrosu’nda ‘7 Kocalı Hürmüz’ oyununda rol aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri oldu. Burada ‘Nikah Kağıdı’, ‘Düşenin Dostu’ oyunlarında rol aldı. Birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini yaptı.

Seks komedilerinin arttığı dönemde Aydemir Akbaş da bu duruma kayıtsız kalmadı. Özellike 1974 yılından itibaren çok sayıda erotik komedi filminde rol alan Akbaş, sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses’in başrolde oynadığı filmlerin senaryosuna imza attı. Öte yandan Aydemir Akbaş oyuncu olarak çoğu komedi türünde olmak üzere 100’ü aşkın filmde rol aldı.

Sekiz kez de yönetmen koltuğuna oturan Aydemir Akbaş bunun dışında 30 kadar tiyatro oyununda oynadı. Ayrıca birçok TV dizisinde rol aldı. 33 filmin senaryosunu yazdı. Akbaş, Türkiye’nin yaşayan en eski spor yazarlarından biriydi. Akbaş, 1964 yılında evlendiği eşi tiyatro oyuncusu Beyhan Benek’le iki kez boşanmış, üç kez de evlendi.

Son yıllarda popüler komedi serisi ‘Kolpaçino’nun son filminde de yer alan oyuncu son olarak 2022 yılında ‘Sünnet Çocuğu’ filminde rol almıştı.

Gökçe Akçelik: ‘Evet, buralıyız ve buranın müziğini yapıyoruz kardeşim’