Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis Antik Kenti’nde iki ayrı tesisin inşa edilmesi için hazırlanan projede bilir kişi raporu hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen üç profesör tarafından Alacasu ve Bostanlı koylarına günübirlik tesis kurmak için hazırlanan rapor, davanın görüldüğü Antalya 3. İdare Mahkemesi’ne sunuldu. Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’in haberine göre Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilal Söğüt, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. A. Şevki Duymaz ve Burdur Mehmet Akif Üniversitesi’nden M. Rafet Kıstır’ın imzasını taşıyan raporda, antik kent içindeki yapılaşma için “Mimari imalatlar, arkeolojik zemine zarar vermemektedir” denildi.
Mimarlar Odası’ndan Phaselis için durdurma talebi
Antalya Mimarlar Odası tarafından açılan davada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesinin durdurulması talep edilmişti. Bakanlık, iptal davasının reddedilmesini ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını talep etti.
Phaselis Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın günübirlik tesis ve plaj projesinin antik kente faydalı olacağına dair görüş yazısı verdiğinin de belirtildiği raporda, “Başlangıç aşamasında onun yönlendirmeleri doğrultusunda proje şekillenmiştir. Ayrıca, kurul toplantıları, kendisinin eşliğinde yapılmıştır” denildi. Arkeolog olmadan kazı yapıldığı suçlamasına karşı tüm zemin uygulamalarının Antalya Müze Müdürlüğü’nün denetiminde yapıldığına ve alanda herhangi bir arkeolojik tahribatının söz konusu olmadığına dair belgeler de raporla birlikte sunuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanıp mahkemeye sunulan rapora ilişkin Phaselis İnisiyatifi’nden itiraz geldi. İnsiyatif tarafından yapılan açıklama ise şöyle: “Raporda imzası olan uzmanlardan biri Bostanlık ve Alacasu koylarında yüzeydeki kilise kalıntılarından bahsederken, ‘Yörükler mi yapmış yoksa antik döneme mi belli değil’ yorumunda bulunuyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın, hazırladığı bilimsel çalışmalarda, kilise yapısı olduğunu belirttiği bu kalıntıların hangi yıla tarihlendiğinin henüz saptanamadığına dair görüşü var. Son bilirkişi raporuna da bu kalıntılar kilise kalıntısı olarak işlendi. Bilirkişi raporunu hazırlamak üzere antik kenti incelemeye gelen uzman heyet, bu kilise kalıntılarına dair tespitlerini tutanağa işledi”