Balet İlhan Durgut Atina yolcusu. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) başdansçısı İlhan Durgut Atina'da 9 Ekim'de sahnelenecek 'Zorba' balesine davet edildi. Durgut, başrolde John karakterine hayat verecek.

Türk balet İlhan Durgut Atina’da ‘Zorba’nın başrolünde sahnede olacak. Yunanistan Opera ve Balesi yeni sezonun açılışında sahneleyeceği ‘Zorba’ eseri için balet İlhan Durgut’u davet etti. Durgut, Nikos Kazancakis’in ölümsüz eserinden sahneye uyarlanan oyunda John karakterine hayat verecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) başşdansçısı İlhan Durgut geçen sezon aynı rolle Türk sanatseverlerin de karşısına çıkmıştı.

Zorba’yı ADOB da sahnelemişti

Nikos Kazancakis’in ölümsüz eseri Mikis Theodorakis’in müzikleri, Lorca Massine’nin librettosu ve koreografisiyle geçen sezon ADOB tarafından sahneye taşınmıştı. Beş yılın ardından seyirciyle buluşan balede Aleksis Zorba”yı Eren Keleş, John’u ise İlhan Durgut canlandırmıştı.

İlhan Durgut Atina’daki gösteri için hazırlıklarını sürdürüyor.

Atina’ya gitmeden önce konuşan balet İlhan Durgut provalarda uzun, yorucu süreçler olduğunu ve ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını vurguladı. Durgut “Zorba balesi Ankara’da 15 yıldır aralıklı olarak sahneleniyor. Zorba’da ilk olarak Manolies’i oynamıştım. Lorca Massine’nin 5 yılın ardından geçen sezon bizi çalıştırmasıyla John karakterini canlandırmaya başladım. Bu sezonda da Ankara’da John karakteriyle dans edeceğim” dedi.

İlhan Durgut bir ilki gerçekleştirecek

‘Zorba’ balesinin sirtaki ve final danslarının hareketli olması sebebiyle seyirciden ilgi gördüğünü belirten balet İlhan Durgut seyircinin ilgisi sebebiyle her temsil sonrasında perdeyi uzatarak çok defa bis yaptıklarını söyledi. Durgut açıklamasına son olarak şunları ekledi: “Geçen sezon koreograf Lorca Massine ile provaları yaptık. Çok güzel geçti provalar. Massine Atina’da yapılacak Zorba balesine davet etti. Yunanistan’dan Devlet Opera ve Balesine gönderilen çok güzel bir mektupla davet edildim. Çok özel duygular yaşadım. Türkiye’den bir tek ben gidiyorum. Provalarda önce Slovenya’da 40 kişilik bir ekiple çalışacağız sonrasında Atina’ya geçeceğiz. Atina’daki Zorba balesinde de John karakteriyle 9 Ekim’de dans edeceğim. İlk kez yurt dışında tek başıma dans edeceğim. Çok heyecanlıyım. Bu davetin, benim kariyerimde özel bir yeri olacak.”

Aspendos Opera ve Bale Festivali’ni 12 bin kişi izledi, birinciliği ‘Kuğu Gölü’ne verdiler!