Bristol'da bir bankta sadakatsiz kocaya adanan ve Banksy'ye ait olabileceği söylenen plakete sahip çıkıldı: Banksy'nin değil, benim işimi kopyalamışlar.

İngiltere’de kaybedilen yakınların anısını yaşatmak için banklara plaket yaptırmak geleneği yaygın. Sevdiklerini güzel sözlerle tarif eden plaketler arasında eşinin sadakatsizliğine vurgu yapan plaket dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bristol’daki bir bankta beliren plakette şu ifadeler yazıyordu: Aşkıma… Eş, baba, aldatan insan. Evet Roger, biliyorum.

Ünlü sokak sanatçısı Banksy’nin memleketinde bir banktaki plaket acaba yeni işi mi bu diye düşündürdü, heyecan yarattı. Ama plaket Banksy’nin değil bir başka İngiliz sokak sanatçısının. Takma isim olarak ‘Misfortuneteller’ı (Burada bir kelime oyunu var, ‘Fortuneteller’ falcı anlamına geliyor, ‘Misfortuneteller’ı ise ‘Kötü falcı’ diye okumak da mümkün, ‘Kötü talih anlatıcısı’ olarak da) kullanan bir başka İngiliz sanatçı bunun kendi işinin kopyası olduğunu söyleyerek plakete sahip çıktı.

Misfortuneteller adıyla üreten sanatçı plaketin Mart 2020’de neredeyse birebir aynısını yaptığını anlattı. Benzer plaket örneklerinin olduğu New York Central Park’ta dolaşırken gördüklerinden ilham alan sanatçı dürüst versiyonlar hazırlamak istemiş. Ölmüş insanların arkasından hazırlanmış gibi görünen bir dizi plaket hazırlamış. İnternette dolaşıma giren fotoğraflar viral oldu. Hatta biri, “Barbara’ya. Açken korkunçtu ama onun dışında sağlamdı” yazan plaket eski sevgilisini ölümsüzleştirmek isteyen bir kişi tarafından satın alınarak gerçek bir plaket olarak kullanıldı.

İnternette çok popüler olan “Değerli eş, baba, aldatan insan” tasarımını Bristol’daki parkta görünce çok şaşırdığını anlatan Misfortuneteller “Banksy falan değil benim işim” diyerek duruma isyan etti: “Bunu alıp kopyalayıp bankın üstüne koyan kişiye kızgınım. Bu günümüzde fikri mülkiyet haklarının uygulanmasının ne kadar zor olduğunun bir göstergesi.”

İnsanlarda karşılık bulan bir iş yapmanın hoş bir his olduğunu anlatan sanatçı bunun için övgü alamamaktan yakındı. Plaket yapmanın kendisine ait olmadığını başka sanatçıların da plaket yaptığını vurgulayan Misfortuneteller bu örnekte kelimesi kelimesine aynı farklı bir durum olduğunu söyledi.

Banksy şimdi de dedikodu sanatına mı başladı?