Müzik tarihine damga vuran İsveçli topluluk ABBA'nın belgeseli geliyor. 2019'daki 'ABBA Forever' belgeselinin ardından bu kez de BBC İsveçli efsane topluluğun hikâyesini belgesele taşıyacağını duyurdu.

20. yüzyılın müzik tarihinin en önemli topluluklarından ABBA, müzikal mirasıyla dünyanın gündeminde yer etmeye devam ediyor. Daha önce de hikâyeleri belgesellere konu olan İsveçli grubun öyküsü yeni bir yapıma konu olacak. Son olarak 2019’da hikayeleri bir belgesele konu olan grup, bu kez BBC’nin gözünden anlatılacak. Belgeselin ismi de açıklandı; ‘ABBA: Against The Odds’.

Eurovision sonrası doğan ABBA efsanesi anlatılacak

‘Dancing Queen, ‘Waterloo’, ‘Gimme! Gimme! Gimme!’, ‘Take a Chance on Me’,  ‘Mamma Mia’ ve ‘Money, Money, Money’ gibi kült şarkılara imza atan topluluğun 50 yıl önce kazandığı Eurovision zaferi belgeselin konusu olacak. Eurovision’da ‘Waterloo’ ile birinclik elde eden grup, bu sayede dünya çapında çok daha geniş bir kitleye erişme imkânı bulmuştu. Eurovision zaferinin 50. yılını kutlayan BBC imzalı belgeselde ABBA dinleyicilerini sevindirecek bir sürprizin de yer alacağı açıklandı. Bu açıklama sonrası İsveçli topluluğun dinleyicileri grubu yeniden bir arada görebilmeyi umuyor.

Belgesel, Eurovision sonrası büyük çıkış yakalayan grubun 1976 çıkışlı ‘Arrival’ ve 1980’de yayınlanan ‘Super Trooper’ albümlerinin zirveye yerleştiği dönemi konu alacak. James Rogan’ın yönetmen koltuğunda oturduğu ‘ABBA: Against The Odds’ belgesei, grubup ülkelerinde gördüğü ilgiyi de arşiv görüntüleriyle izleyiciye sunacak.

1972 – 1982 yılları arasında etkin olan ABBA, bu 10 yıllık süreçte popüler müziği derinden etkiledi. Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus ve Agnetha Fältskog’dan oluşan grup, dağıldıktan sonra da etkisini yitirmedi. Topluluk üyeleri solo kariyerlerine bir süre daha devam etse de grubun ismi hepsinin önüne o denli geçmişti ki hiçbiri kişisel olarak o seviyenin üstüne çıkamadı. 1981 çıkışlı ‘The Visitors’ albümünden tam 40 yıl sonra grup, 2021’de ‘Voyage’ adını taşıyan yeni albümlerini yayınladı. Tüm şarkıların Benny Andersson ve Björn Ulvaeus imzası taşıdığı ‘Voyage’, grubun dokuzuncu ve son albümü olma özelliği taşıyordu.

İstanbul Müzik Festivali’nden ‘kökler’e selam