‘Kapıcılar Kralı’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Sensiz Yaşayamam”ın ve Türk sinema tarihinin unutulmazları arasına giren filmlerin yapımcısı ve Çiçek Bar’ın sahibi, Beyoğlu’nun Çiçek Abi’si Arif Keskiner 86 yaşında hayatını kaybetti.
1938 yılında işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Arif Keskiner nalbant olan babasının yanında işe gidip gelirken şiir yazmaya başladı. Yazmaya ve izlemeye çocukluğundan beri meraklıydı. Öyle ki parasızlığına rağmen sinema görevlisine arkadaşlarıyla topladığı portakalları verip film izlerdi. 16 yaşında şiirlerini duyurmak için bin bir hayalle İstanbul’a gelen Keskiner ilk olarak yazıhanesi bile olmayan bir avukatın yanında çalışmaya başladı.
llk gençlik yıllarında Osmaniye’den İstanbul’a geldi, 27 yıl Beyoğlu’nda sanat ve edebiyat dünyasının en renkli isimlerinden oldu.
İstanbul’a geldikten sonra fırsat buldukça sinemaya, tiyatroya giden; edebiyat dergileri tutkunu Keskiner bir yandan da şiir yazıyordu. Bir gün İstiklal Caddesi’nde oyuncu Semih Orkan’ı görüp yanına tanışmaya gitmesi hayatını değiştiren anlardan biri oldu. Tanıştığı bu gencin şiir yazdığını öğrenen Orhan onu Salih Tozan, Muazzez Arçay, Üftade Kimi, Kemal Ergüvenç, Sezer Tansuğ ve Edip Cansever’in de olduğu sanatçılarla tanıştırdı. O günden sonra sanatçıların gittiği mekanları mesken tuttuKeskiner…
86 yıllık hayatına neler sığdırdı derseniz…
İstanbul Sultanahmet Ticaret Lisesi’ni, ardından İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nu bitirdi. Askerliğin ardından bir süre arkadaşı Yılmaz Güney’le çalıştıktan sonra dört yıl Ağaoğlu Yayınevi’nin müdürlüğü görevini yürüttü. Daha sonra kitapçılık, spor yazarlığı ve İsveç’te muhabirlik, bulaşıkçılık yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra elliye yakın fotoromanın yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendi. Aynı dönemde filmciliğe başladı. Osman Nuri Ergün’ün çektiği Cilalı İbo Perili Köşkte filminde postacı rolüyle sinemaya ilk adımını atan Keskiner 1971’de sinemacı olmaya karar verdi ve Ekta Film’i kurdu; 1972’de yapımcı olarak ilk filmi Bela Mustafa’nın yönetmenliğini Fevzi Tuna yaptı.
Osmaniye’den başlayan hikayesi Beyoğlu’na dek uzandı. 27 yıl Beyoğlu’nda sanat ve edebiyat dünyasının en renkli isimlerinden oldu. ‘Otobüs’, ‘Kapıcılar Kralı’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Maden’, ‘Köşeyi Dönen Adam’ ve ‘Piyano Piyano Bacaksız’ filmlerinin yapımcılığını üstlenen Keskiner ‘Yılanı Öldürseler’ ve ‘Piyano Piyano Bacaksız’ filmlerinin senaryo ekiplerinde yer aldı.
Sıraselviler’deki yazıhanesinde herkesin Çiçek Bar ya da Arif’in Yeri dediği, tüm sinemacıların ve sanatçıların uğrak yeri Sinema Sevenler Derneği Lokali’ni açtı. ‘Çiçek Gibi’, ‘Yine mi Çiçek’, ‘Elbette Çiçek’ ve ‘Bin bir Renk Bin bir Çiçek’ isimli dört kitapta hayatını anlattı.
📍Keskiner’in cenazesi 14 Mart Perşembe saat 11.00’da Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi’nde düzenlenecek tören sonrası Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben Kilyos Demirciköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Çiçek Arif’e veda
Yolu Keskiner’le kesişmiş birçok isim yapımcının kaybının ardından sosyal medyadan açıklama yaparak Keskiner’e veda etti:
https://twitter.com/mndrssamancilar/status/1767544316530950395
Kimin anıları bitmez desem, Arif Keskiner'in, Çiçek Arif'in, Arif Bar'ın anıları bitmez diyebilirim. Hani derler ya sapına kadar diye, sapına kadar bir Adanalı, sapına kadar bir dost ve ağabey de terk etti bizi pic.twitter.com/eqpk89PF1o
— Ahmet Nesin (@ahmetnesin1) March 12, 2024
Sinemacı-yapımcı Arif KESKİNER’i kaybettik.. 40 yıllık dostumdu. Binlerce dostu vardı zaten. Çokça sinemaseverin de hocasıydı. Abi yarısıydı. Çiçek Bar kurucularındandı.. Çiçekkkk gibi adamdı zaten.. Çok üzgünüm.. (Onlarca katıldığımız konferanslardan birinde, hatıra anlatıyor..) pic.twitter.com/CamhGD22xD
— Nebil Özgentürk (@nebilozgenturk) March 12, 2024
Çiçek Arif’in anılarını okuyup kendisini ziyaret ederek imzalatmıştım. O anılarda bir dönemin yitip giden insan ilişkileri vardı.
Bohemliğin ve toplumculuğun kitabını yazmış adamlardı onlar.
Bu zamanın değer yargılarıyla anlaşılamazlar. #ArifKeskiner #ÇiçekArif pic.twitter.com/m6gcdYiMMt
— kültürİstanbuL (@kulturistan) March 12, 2024
Canım ağabeyciğim Arif Keskiner’i kaybettim. Anısı hep benimle olacak. pic.twitter.com/j5B12qNRh1
— Haluk Oral (@OralHaluk) March 12, 2024
