Ordu Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı'nda ve Doç. Dr. Seçkin Evcim’in öncülüğünde yürütülen kazı çalışmalarında erken Bizans dönemine ait yeni bir zemin mozaiğine ulaşıldı. Öne çıkan özelliği bulgunun tahrip edilmeden, yerinde korunarak bugüne ulaşması.

Türkiye’nin dört bir yanından arkeolojik keşif haberleri gelmeye devam ediyor. Son müjde Ordu’dan geldi. Ordu Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı’nda ve Doç. Dr. Seçkin Evcim’in öncülüğünde yürütülen kazı çalışmalarında erken Bizans dönemine ait yeni bir zemin mozaiğine ulaşıldı.

Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi’nde açığa çıkarılan mozaik in-situ zemin özelliği taşıyor. Bu bulgunun tahrip edilmemiş ve yeri değiştirilmemiş halde bulunduğu anlamına geliyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre keşif, Ordu’da açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor.

Milattan sonra 5-6. yüzyıl

Araştırma ekibine göre mozaik üslup ve biçim dikkate alındığında milattan sonra 5 ile 6’ncı yüzyıl arasına tarihlendiriliyor. In-situ zemin mozaiği üslup ve biçim bağlamında değerlendirildiğinde kullanılan geometrik ve bitkisel motiflerin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ordu Müzesi Müdürlüğümüzün başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanan eser Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor. Projede çalışan ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

İnsanlık tarihi Göbeklitepe’de yeniden yazılıyor: En eski takvim bulundu