Alman sinemasının en önemli yönetmelerinden Wim Wenders'in prömiyerini Cannes'ta yapan filmi 'Mükemmel Günler / Perfect Days' Japonya'nın Oscar adayı oldu. Almanya'nın Oscar adalı ise Türk kökenli Almanya doğumlu İlker Çatak'ın 'Öğretmenler Odası' olmuştu.

2023 sizin için nasıl geçti bilinmez ancak Alman sinemasının kıymetli yönetmelerinden Wim Wenders cephesinde işler yolunda görünüyor. Yönetmen bu sene 76. Cannes Film Festivali’nde iki filminin ilk gösterimiyle yer aldı. İlki, Alman ressam Anselm Kiefer’in hayatını anlatan bir belgeseldi. İkinci filmi ise ruhani bir Japon tuvalet temizleyicisini anlattığı, çekimleri 17 gün süren ‘Mükemmel Günler / Perfect Days.’

Wim Wenders imzalı iki film bu sene Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yaptı.

Başrolünde Koji Yakusho’nun yer aldığı film, oyuncuya Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi. Kadrosunda ayrıca Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Okumura ve Sayuri Ishikawa da yer aldığı filmin senaryosunu da Takuma Takasaki ile Wenders birlikte yazdı.

Fıkra gibi: Japonya için Alman; Almanya için Türk yönetmen yarışacak

Alman yönetmenin ‘Mükemmel Günler / Perfect Days’i, Japonya’nın En İyi Uluslararası Film kategorisinde Oscar adayı oldu. Böylece Japonya, uzun bir süre sonra ilk kez Japon olmayan bir yönetmenin -hem de Almanya sinemasının en önemli isimlerinden birinin- filmiyle Oscar yarışına katılacak. Oscar yarışında işleri ilginç hale getiren bir başka detay daha var. Almanya’nın En İyi Uluslararası Film Oscar adayı da Türk kökenli Almanya doğumlu yönetmen İlker Çatak’ın ‘Öğretmenler Odası/Das Lehrerzimmer’  filmi olmuştu.

Fragman da geldi

Bu arada filmden bir fragman da geldi. 21 Aralık’ta Almanya’da vizyona girecek filmin Türkiye’deki yayın tarihi ise belli değil.

Wim Wenders: Sinema eskisi gibi değil