Ankara'nın en eski sinema salonu olan, 1960'ta açılan Kızılırmak Sineması kapanıyor. 23 Ağustos'ta son gösterimini yaptıktan sonra kapısına kilit vurulacak sinemanın işletmecisi bir süre sonra başka bir yerde sinemanın açılabileceğini belirtiyor.

İstanbul tarihi Rexx Sineması’nın yıkım kararıyla sarsıladursun bir kötü haber de Ankara’dan geldi. Başkentin en eski sineması Kızılırmak Sineması’nın kapanacağı duyuruldu. Antrakt Sinema’nın Twitter’daki hesabından yaptığı duyuruda “1960 yılından bugüne hizmetini sürdüren tarihi sinema Kızılırmak 23 Ağustos 2024’te kapanıyor. 63 yıllık işletmenin belirli bir süre sonra bir başka adreste aynı isimle faaliyetine devam etmesi planlanıyor” dendi.

1960’ta Kızılay’da Kızılırmak Sokak’ta açılan sinema o yıllarda ağırlıklı olarak Ankara’daki Amerikan üslerinde yaşayanların gittiği bir sinema salonuydu. 1970’li yıllarda yapılan tadilattan sonra Ankaralıların sinemalarından biri haline geldi.

Birçok festivale ev sahipliği yapmıştı

Sonraki yıllarda Eurimages’ın desteklediği sinemalardan oldu. Genel olarak Avrupa ve bağımsız Türk filmlerinin gösterildiği Kızılırmak Sineması Ankaralıların uğrak yerlerinden biri haline gelerek başkentin kültürel hafızasında önemli bir yer edindi.

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, İnsan Hakları Sinema Günleri, İşçi Filmleri Festivali, Ankara Film Festivali ve Gezici Festival gibi etkinliklere de ev sahipliği yapan Kızılırmak Sineması birkaç kez kapanma aşamasına geldi. Hatta bir süre kapandı ve 2019 yılında tekrar açıldı. Kızılırmak Sineması’nın sahibi Can Köksal 2011’de verdiği söyleşide Ankara’nın en eski sineması olduklarını anlatmıştı.

Rexx Sineması ‘kentsel dönüşüm’e giriyor: Belediye ‘Yıkılsın’ demiş, Koruma Kurulu ‘Tescile gerek yok, yıkılabilir’ kararı vermiş