Bu sene adının karıştığı hırsızlık skandallarıyla kötü bir yıl geçiren British Museum'un başına gelenler İngiliz halkını eğlendirdi. Yerel bir televizyon kanalının düzenlediği yarışmada müzedeki hırsızlık vakalarına değinen bir şaka birinci oldu.

British Museum İngiltere’nin, üstelik sadece o ülkenin değil, dünyanın en prestijli kurumlarından. Ancak müzenin sosyal medyada bile şaka konusu olan yeni bir ‘ünü’ var: Eser hırsızlığı.

Türkiye’den de çok sayıda esere ev sahipliği yapan müze dünyanın birçok ülkesinden dünya mirası eserler sergiliyor. Yılın başında müzenin envanterindeki dünya mirası eserlerin çalınmasından sonra aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke müzeden eserlerini geri vermesini istemişti.

British Museum hırsızlık olayının geçen yıla kadar devam ettiğini kabul ediyor. 2021-2023 yılları arasında Roma ve Antik Yunan koleksiyonunun küratörlüğünü üstlenen Higgs’in bu departmanda görev yaptığı 30 yıl şu an hem polis, hem de müzenin atadığı bağımsız bir komisyonca araştırılıyor.

Müzenin bu sene başına gelenler kurumu ve yönetimi zor durumda bıraksa da sosyal medya kullanıcıları durumdan memnun. Birçok kullanıcı müze ve hırsızlık geçmişine dair şakalar yapıyor, British Museum’un kötü şöhretiyle dalga geçiyor. Öyle ki İngiltere’de yayın yapan Gold TV yıl boyunca yapılan en iyi sosyal medya şakasını seçtiği yarışmada birinciliği British Museum ile ilgili bir şakaya verdi.

 

Bu yılın kazananı Chris Douch oldu. Sosyal medya kullanıcısı “British Museum’da sergilenen Noel pastasını duydun mu? Çalındı” şakasıyla müzenin kanayan yarasına dokundu. İlk on şaka arasında 2023’e damga vuran Greta Gerwig imzalı ‘Barbie’, Christopher Nolan’ın biyografik filmi ‘Oppenheimer’, X’in sahibi Elon Musk ile ilgili yapılmış paylaşımlar da var.

Kanal yöneticisi Gerald Casey yarışma ve bu senenin sonuçları hakkında “Bu yılın şakaları sarsılmaz yaratıcı bir mizah anlayışına sahip bir ulus olduğumuzu kanıtlıyor” dedi. Şaka sizi güldürdü mü bilinmez, ancak İngilizlerin kendine has soğuk mizah anlayışının bu seneki favorisi kendileriyle dalga geçen bu şaka.

British Museum’daki hırsızlığın mazisi 30 yıl öncesine dayanıyor olabilir