British Museum 20. yüzyılın en önemli grafik sanatçılarından Pablo Picasso’nun baskı eserlerinden oluşan büyük bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 100 eserden oluşacak sergi sanatçının hayatını ve aşklarını da yansıtacak.

Son yıllarda hırsızlık vakalarıyla gündemden düşmeyen British Museum bu kez büyük bir sergi haberiyle sanatseverlerin karşısında. Londra’nın en önemli sanat merkezlerinden British Museum 20. yüzyılın en önemli grafik sanatçılarından Pablo Picasso’nun baskı eserlerinden oluşan büyük bir sergiye hazırlanıyor.

Yaklaşık 100 eserden oluşacak sergi güçlü bir vizyona sahip olan ve en çok Guernica gibi savaş karşıtı başyapıtlarıyla tanınan sanatçının hayatını ve aşklarını yansıtacak. Sergide Picasso’nun 1904 tarihli, sanatının en büyük örneklerinden biri olarak kabul edilen ilk profesyonel baskısından 87 yaşına yaklaşmışken yarattığı yüzlerce baskı içeren 1960’lardaki geç dönem başyapıtlarına kadar birçok eser yer alacak.

Picasso’nun Atlayan Boğaları (1950).

British Museum’un modern ve çağdaş sanatlar küratörü Catherine Daunt, Picasso’nun eserlerinin sanatçının “bitmek bilmeyen yaratıcılığını, merakını ve yeni görüntüler oluşturma yolları bulma isteğini” ortaya koyduğunu söylüyor. ‘Picasso: Printmaker’ başlıklı sergi sanatçının profesyonel olarak yaptığı ilk baskı olan 1904 tarihli The Frugal Meal (Tutumlu Yemek) ile açılacak. İki zayıf figürü güçlü bir şekilde tasvir eden eseri Picasso’nun sevgililerinden Fernande Olivier “yoksulluk ve alkolizmin yoğun ifadesi” olarak tanımlamıştı.

Daunt “O dönemdeki eserlerinin çoğu… melankolik bir tona sahipti… Bu Picasso’nun mavi döneminde, eserlerinin çoğunun mavi ve yeşil tonlarında olduğu dönemde yapıldı. Kısmen Montmartre’da çevresinde gördüklerini yansıtıyordu. Etrafında, alkolikler, seks işçileri, gezgin performansçılar ve kendisi gibi sanatçılar dahil olmak üzere birçok insan nispeten yoksul bir yaşam sürüyordu” diyerek sergi hakkında ipuçları paylaştı.

Sergi British Museum’un 2014 yılında koleksiyonuna eklediği 347 gravürden oluşan ‘347 Suite’ adlı eser grubundan sergilenecek en geniş baskı koleksiyonuna da ev sahipliği yapacak. Bu eser grubu 1968’de yedi aylık bir süreç sonunda ortaya çıkmıştı. Picasso 1973’teki ölümünden önce seri hakkında şöyle demişti: “Çizerken karakterlerimi saatlerce izlerim ve birçok çılgın şey düşünürüm; bu benim kurgu yazma yöntemim.”

Sergi 7 Kasım- 30 Mart 2025 tarihleri arasında British Museum’da.

İstanbul yeni bir festivale daha kavuştu: İstanbul Gitar Günleri başlıyor