Forbes'un en güncel milyarderler listesinde yeni bir isim var. New Jersey'in işçi mahallesinde doğup büyüyen rock efsanesi Bruce Springsteen artık milyarder. Müzisyenin serveti 1.1 milyar dolar olarak hesaplandı.

Bruce Springsteen nam-ı diğer The Boss artık milyarderler kulübünde. Forbes dergisinin yayınladığı listeye göre ABD’li müzisyen Jay Z, Rihanna, Taylor Swift gibi isimlerin yer aldığı listeye dahil olan bir diğer sanatçı oldu. Müzisyenlerin servetleri her ne kadar gündemde sık sık yer bulsa da milyarderler kulübüne girebilen şarkıcı sayısı sınırlı.

İşçi bir ailenin çocuğu

23 Eylül 1949’da ABD’nin Atlantik kıyısındaki New Jersey’de dünyaya gelen Bruce Springsteen işçi bir ailenin çocuğuydu. Pek de varlıklı olmayan bir ailede yetişen ve sonrasında da ABD’nin en büyük müzik efsanelerinden biri haline gelen 75 yaşındaki sanatçı bu devasa servetinin önemli bir bölümünü ömrünün son yıllarında edindi.

2021 yılında 20 albümlük diskografisinin tamamını 560 milyon dolara Sony’ye satan müzisyen 2023’te 1,6 milyondan fazla konser bileti satarak 380 milyon dolar gelir elde etmişti.Bruce Springsteen’in tüm müzik koleksiyonun satışı 2021’de aynı zamanda bir rekor anlamına da geliyordu. Önceki rekor 300 milyon dolarla Bob Dylan’ın diskografisine aitti. Halihazırda bu rekoru Queen ve Michael Jakcson’ın müzik kataloğu bölüşüyor.

140 milyondan fazla albüm sattı

1973 tarihli ilk albümü ‘Greetings From Asbury Park, NJ’den itibaren, ABD’de 71 milyondan fazla ve dünya çapında 140 milyondan fazla albüm satarak tüm zamanların en çok satan müzik sanatçıları arasında yer aldı. En sevilen şarkıları arasında ‘Born To Run’, ‘Thunder Road’, ‘I’m on Fire’ ve ‘Dancing in the Dark’ sayılabilir. ABD’lilerin The Boss yani patron lâkabıyla andığı müzisyen 20 Grammy ödülü, 1994’te ‘Philadelphia’ filmindeki ‘Streets of Philadelphia’ ile En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar ve tek kişilik gösterisi ‘Springsteen on Broadway’ ile bir Tony Ödülü kazandı. Bu yılın mart ayında, İngiltere’nin kültürel ortamına etkisi nedeniyle İngiltere’nin Ivors Akademisi’ne üye olarak kabul edilen ilk yabancı oldu.

Diskografisinde öne çıkanlar arasında 1975’te büyük çıkış yapan ‘Born to Run’; 1980’de ABD’de ilk 1 numara olan ‘The River’ın edebi şarkı yazarlığı; ve 1984’te ABD’de 15 kez platin plak kazanan ‘Born in the USA’in liste başı pop ve ironik vatanseverliği yer alıyor. Şarkıları Patti Smith’in ‘Because the Night’, ‘Manfred Mann’ın ‘Earth Band’inin ‘Blinded By the Light’ ve ‘Pointer Sisters’ın Fire’ gibi diğer sanatçılar için de hit oldu.

Çellonun yıldızı Hauser: Türkçe şarkılardan oluşan bir albüm yapabilirim