Yeni Zelanda'da bir sinema dışarıdan atıştırmalık getiren iki kadını dışarı attı. Kadınlar çocuklarıyla 'Çılgın Hırsız 4' filmini izlemeye gelmişti ve yanlarında patlamış mısır, şeker, cips ve lolipop vardı. Olay büyüdü, salona polisler geldi.

Film izlerken bir şeyler atıştırmayı sevenlerden misiniz? Patlamış mısır fiyatları malum ama ben atıştırmadan duramam deyip dışardan yiyecek bir şeylerle salona da girmişsinizdir belki. Ama Yeni Zelanda’da yaşanan bir olay sinema salonuna atıştırmalıkla girenleri korkutacak türden.

Zira Yeni Zelanda’da bir sinema kendi atıştırmalıklarını gizlice içeri sokan iki kadını dışarı attı. Yerel basına göre iki kadın ve çocukları ‘Çılgın Hırsız 4’ filmi için sinemaya geldi. Bir örtüyle örttükleri çanta patlamış mısır, şeker, cips ve lolipop türü atıştırmalık doluydu. İçeri girerken kimse onları durdurmadı. Fakat olanlar sonrasında oldu.

İddialara göre film başladıktan birkaç dakika sonra çocuklardan biri atıştırmalıklardan birini tam ağzına atmıştı ki sinema salonu görevlisi birden bağırmaya başladı ve hemen salonu terk etmezlerse polisi arayacaklarını söyledi. Bu sırada neye uğradığını şaşıran çocuklar ağlamaya başladı, hatta içlerinden biri “Polisi niye arıyorsunuz, annemi öldürecekler mi” diye sordu.

Habere göre kadınlar salondan çıktı, ancak görevliyle tartışmaya koridorda da devam ettiler. Olay devam ederken dört polis sinema salonuna girdi. Yeni Zelanda’da sinemaların dışarıdan getirilen yiyecekleri yasaklaması standart bir uygulama. Hatta sinema salonunda da bu yasağı hatırlatan işaretler de varmış.

Bitmeyen tartışma: Atıştırmalıklarınızı sinemaya getirmenize izin verilmeli mi?

Böylece bir kez daha, dünyanın en eski tartışmalarından biri yeniden gündeme taşındı: Kendi atıştırmalıklarınızı sinemaya getirmenize izin verilmeli mi?  ABD’de bazı salonlar dışarıdan yiyecek getirilmesine karşı uyarıda bulunuyor. Güney Kore sinemaları getirebileceğiniz şeylerin bir listesini sunuyor. Fransa’da film sırasında yemek yemek veya içmek geleneksel olarak hoş karşılanmıyor. Türkiye’de de genelde salonlarda dışarıdan yiyecek getirilmemesi konusunda uyarlar var.  Ve bu son olaya göre Yeni Zelanda’da çikolatanızdan bir ısırık aldığınız anda polisler sizi gelip alabilir.

Sinemalar mali olarak zorlanıyor. İzleyici sayıları düşüyor,  birçok mekan kapanıyor. Böyle bir düşüş karşısında sinemalar her türlü yardıma ihtiyaç duyuyor. Bilet fiyatının büyük kısmı film stüdyolarına gidiyor ve genellikle bir sinemanın kaderini belirleyen şey atıştırmalık standı oluyor. Bu da gösteriyor ki her ülke bir şekilde mısır krizi yaşıyor. Bu da Yeni Zelanda’nınki…

Hülya Avşar altı yıl sonra sinemaya dönüyor, hem de Uğur Yücel ile birlikte