Romanya'da roman azınlıkların Manele müziğinin önemli temsilcilerinden Babasha, Bükreş'te Coldplay'in davetiyle çıktığı sahnede yuhalandı. Coldplay'in solisti Chris Martin de saldırılara tepki gösterdi.

Romanya’da, anadillinde yaptığı manele müziği adı verilen folklorik şarkılarla YouTube’da milyonlarca kez izlenen Roman şarkıcı Babasha, Coldplay’in Bükreş konserinde sahneye çıktı. Ancak Babasha’nın da Coldplay ekibinin de beklemediği bir gelişme oldu. Grubun solisti Chris Martin’le düet yapan şarkıcı ırkçı saldırıya maruz kaldı.

Babasha sahnede Martin’le beraber şarkı söylemeye başladığında dinleyiciler arasından gelen yuhalama sesleri neredeyse ikilinin sahnedeki sesini bastırdı. Euronews’in haberine göre Babasha olayın ardından TikTok’ta paylaştığı mesajında “Seyircilerin tepkisini bekliyordum ama bu kadar kötü olmasını beklemiyordum” dedi.

Babasha’ya göre sorun Avrupa’nın en büyük ve en ötekileştirilmiş azınlığından olması ve icra ettiği manele müziğini Romanya’da pek çok kişinin alt sınıfların ve suç çevrelerinin müziği olarak aşağılaması. Babasha “Manele sadece ırkçılık yüzünden kötü şöhrete sahip, müziğin kendisi yüzünden değil” diyor.

Manele adlı müzik türü Romanya’ya komşu Sırbistan’da popüler olan turbofolk, Yunanistan’daki skiladiko veya Bulgaristan’daki chalga’dan çok farklı değil. Bu tür de halk müziğini modern elektronik seslerle harmanlıyor. Ancak, 1990’larda popüler olan turbofolk’un aksine çoğunlukla Roman sanatçılar tarafından icra edilen manele çok daha uzun bir geçmişe sahip ve Roman toplumunun geleneklerinde derinlemesine kök salmış.

Manele müziğinin aslında Romanlar tarafından dans müziği olarak İstanbul’dan Romanya’ya getirildiği ifade ediliyor. Perşembe günü “İnsanlar eşit muamele görmeli ve Romanyalılar bunu hak ediyor” diyen Martin seyircilerden kendisini yuhalamalarını ve önceki geceden “daha iyi yuhalamalarını” istedi.

Ardından Babasha’yı tekrar sahneye çıkardı ve bu kez seyirciler dans etti, ardından Roman sanatçı için uzun alkış koptu. Babasha TikTok’ta yaptığı açıklamada “Dünyadaki tüm yuhalamalara rağmen (Coldplay’in davetini) yine de kabul ederdim, çünkü böyle bir şey hayatta bir kez olur… Ben sadece 22 yaşında, gece gündüz bir hayal için çalışan bir çocuğum, manele söylüyor olsam da fark etmez.”

Coldplay turnede karbon emisyonunu düşürdü: Dansı elektriğe dönüştüren pist, pedalla enerji