Şu ana kadar 1 milyar dolardan fazla harcanarak inşa edilen devasa Büyük Mısır Müzesi açıldı, ancak kısmen. Tutankhamun'un altın maskesi ve lahidi gibi değerli eserler müzeye getirilmesine rağmen sergilenmeye açılmadı.

Mısır’da Giza piramitlerinin yakınında bulunan ve şu ana kadar 1 milyar dolardan fazla maliyeti olan devasa Büyük Mısır Müzesi inşaatı yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Müzenin açılışı Covid-19 salgını da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle defalarca ertelendi. Nihayet kapılarını açtı, ancak kısmen.

Müze geçen sene firavun II. Ramses’in devasa bir heykelinin mahkeme kurduğu büyük lobisini açtı. Birkaç hafta sonra, daha büyük heykellerle ve piramitlerin manzarasıyla donatılmış altı katlı merdivenlerinden geçmek mümkün oldu, ancak galeriler kapalı kaldı. Daha sonra da ziyaretçi deneyimini ve müzenin operasyonel hazırlığını test etmek amacıyla müzenin bazı bölümleri sınırlı sayıda kişiye açıldı.

İşçiler Mısır’ın Kahire kentindeki Giza’daki Büyük Mısır Müzesi’nde II. Ramses heykelinin etrafında çalışırken. Fotoğraf: Alarmy.

Ancak müzeye gidebilen sınırlı sayıda ziyaretçi Tutankhamun’un altın maskesini ve lahidini göremeyecek. Görmek isteyenler ya bir süre daha bekleyecek ya da bu eserlerin yer aldığı Tahrir Meydanı’ndaki eski Mısır Müzesi’nin (diğer adıyla Kahire Müzesi) yolunu tutacak. Firavun hazinesinden şimdiye dek beş binden fazla eser müzeye taşındı ancak ziyarete açılmadı. Merakla beklenen bir diğer eser ise  “güneş mavnası” olarak bilinen ve MÖ yaklaşık 2500’de Büyük Piramit’in yanına gömülen 42 metre uzunluğundaki sedir ağacından bir tekne. O da henüz sergilenmeye hazır değil.

Nihayetinde müzenin tam açılışı gerçekleşirse Mısır’ın 19. hanedanının üçüncü firavunu olan ve Ozymandias olarak da bilinen 83 tonluk heykel müzeye giren ziyaretçileri karşılayan ilk görüntü olacak. Dokuz metreden daha yüksek heykelin yanı sıra Giza’daki Büyük Piramitlerin panoramik bir görüntüsü de ziyaretçileri karşılayacak.