Taş Mektep yıllar sonra kapılarını yeniden açtı. Büyükada'nın sembol yapılarından tarihi bina kültür sanat merkezi oldu. Ünlü Fransız mimar Alexandre Vallaury imzası taşıyan 19. yüzyıl yapısı, bir dönem ilkokul ve konuk evi işlevi gördükten sonra uzun yıllar kaderine terk edilmişti.

Büyükada önemli bir kültür sanat mekânı kazandı. Ünlü mimar Alexandre Vallaury’nin 19. yüzyılın sonunda inşa ettiği Taş Mektep kapılarını yeniden açtı. İBB Miras tarafından restore edilen Taş Mektep, kültür sanat merkezi olarak hizmet verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras 19. yüzyıl yapısını ada ve kent halkına yeniden kazandırdı. Tarihi yapı bir dönem ilkokul olarak hizmet verdikten sonra farklı amaçlarla hizmet vermişti.

Büyükada Taş Mektep hizmete açıldı

Büyükada Konuk Evi olarak bir süre hizmet verdikten sonra kaderine terk edilen tarihi yapımı neredeyse çeyrek asırlık bir aranın ardından yeniden kullanıma açıldı.  Önceki gün düzenlenen törenle kültür sanat merkezi olarak kullanılmaya başlanan Taş Mektep’in açılışına İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, Taş Mektep’in açılışında konuştu.

Taş Mektep mirası yaşatacak

Büyükada’nın tarihi yapısının restore edilip kültür sanata kazandırılması sonrası düzenlenen açılışa katılan İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, törende bir konuşma gerçekleştirdi. Yenilenen Taş Mektep’in kaderine terk edilmiş halini görünce çok şaşırdığını aktaran Ekrem İmamoğlu, “Adalar, başından beri bizim için unutulmaz bir hazine. Ve bu hazinenin hak ettiği değere kavuşması için, yapacağımız oldukça fazla şey var. Çünkü Adalar, sadece bir yaşam alanı değil, bir kültür hazinesi, bir tarih hazinesi. Muhteşem bir miras ve tek şartı var. Mirası, mirasyedilere değil de mirası koruyan ve geliştirenlere teslim edildiğinde, bize çok özel fırsatlar yaratan bir bölge” dedi.

Tarihi yapı 19. yüzyılda inşa edilmişti.

Adalar’ın temsil ettiği değerleri korumanın sorumlulukları olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “İstanbul’un tarihini çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere aktarmak da bizim sorumluluk alanlarımızın belki de ilk sıralarında bulunuyor. Bu bilinçle, Ada’nın unutulmuş, biraz da kenara itilmiş bir yapısını hak ettiği değere kavuşturmak heyecan verici. Yani Taş Mektep’i, Adalar’ın yeni kültür merkezi, bir yaşam alanı, bir buluşma yeri, güzel anıların biriktirildiği, dünyanın çok güzel sanatçılarının belki bir kısım söyleşilerinin, buluşmalarının, sergilerin olduğu bir yere dönüşmesi gerçekten heyecan verici” dedi. Açılışı gerçekleştirilen Taş Mektep’te yıl boyunca kültür sanat etkinlikleri, sergiler ve konuşmalar gerçekleştirilecek.

Tarihi yapı sergilere de ev sahipliği yapacak.

10Haber’den İstanbul Müzik Festivali raporu: Hannigan ile coştuk, Mutter ile durulduk