Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Vakfı sanatla Cumhuriyet'in 100. yılı anısına başlattığı bir projeyle "sanatla iyileşiyoruz" diyor. Bu çağrıya yanıt veren isimler arasında Rahmi Koç, İlber Ortaylı, Nebil Özgentürk, Bedri Baykam ve Ayta Sözeri de var.

Takvimler 2017’yi gösteriyor. ABD’li oyuncu Meryl Streep 74. Altın Küre Ödül Töreni’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü almak için sahnede. O geceden geriye kalanlardan biri de Streep’in ödül konuşmasıydı. Oyuncu “Aramızdan ayrılan arkadaşım Prenses Leia’nın bana bir zamanlar söylediği gibi, kırılmış kalbini al ve onu sanata dönüştür” sözleriyle sanatın iyileştirici yönünü hatırlatmıştı.

Çocuk Aile Gelişim ve Eğitim Vakfı (ÇAGEV) de sanatın iyileştirici gücünü arkasına alarak yeni bir projeye imza atıyor. Kurulduğu 2012 yılından bugüne sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için ailelere ve çocuklara psikolojik ve pedagojik destek sağlamayı hedefleyen vakıf savaş, deprem, pandemi gibi olumsuz olayların toplumun her kesiminde ruhsal zorluklara ve akabinde yıkıcılığa yol açtığına dikkat çekerek her geçen gün tırmanan gerilime karşı toplumun ruhsal dengesine katkıda bulunabilmek amacıyla “sanatla iyileşiyoruz” diyor.

İlber Ortaylı da projeye destek vererek sanatla iyileşiyoruz diyenlerden.

İlber Ortaylı da var Bedri Baykam da

Türkiye’nin 100. yılına ithafen başlayan projeye ilk destekler Semahat Arsel, Dursun Özbek, Rahmi Koç, İlber Ortaylı, Nebil Özgentürk ve Emirhan Hotiç gibi iş, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimlerinden geldi. Projede yer alan ilk ressamlar ise Muzaffer Akyol, Bedri Baykam, Serkan Küçükgözcü, Mehmet Sinan Kuran, Taner Alakuş, Dora Turhan oldu.

Ortaya çıkan eserler yine sırasıyla çoğunluğu psikanalistlerden oluşan ruh sağlığı uzmanları Hatice Güneş, Bengi Düşgör, Elif Koca, Tevfika İkiz, Neslihan Zabcı, İlke Erensoy, İrem Atak tarafından yorumlandı. Projede ressamlar ve yorumcular kimlerin eserleri başlattığını bilmeden serbest çağrışımlarıyla eser üretti ve yorumladı. Projenin ve vakfın sosyal hesaplarında da bu serbest çağrışıma yer açmak niyetiyle eser ve kişi paylaşımları geç başlatıldı. Tamamlanan bu eserler ilk kez 25 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi’nin himayesinde Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde sergilenecek. 31 Ekim Perşembe günü saat 20:00’de ise proje ve serginin küratörü Denizhan Özer moderatörlüğünde Nebil Özgentürk, Mehmet Sinan Kuran ve Tevfika İkiz “Ülkemizde ve dünyada insanlık neden yıkıcı ve sanat bize yıktıklarımızı onarmak için nasıl yol gösterir” sorusunu masaya yatıracak.

Proje lansmanından sonra eserlerin üretimine ve sergilere devam edilecek. Projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla düzenlenecek baloda ise tüm eserler açık artırma ile satışa çıkarılarak ÇAGEV’e bağış yoluyla sevenleriyle buluşacak. Elde edilen bu gelir ile 12-15 yaş arası 10.000 çocuğa ruh sağlığı taraması yapılarak depresyon, kaygı, öfke, saldırganlık, suça karışma riski gibi psikolojik değişkenleri analiz edilecek. Ardından psikopatolojik riski yüksek olan 1.000 çocuğa “Sanat Terapisi” uygulanarak ruh sağlıklarına kavuşmalarına destek olunacak ve ailelere farkındalık kazandırılacak. Elde edilen tüm bu verilerin etkinliğini ölçmek için ise İstanbul Rumeli Üniversitesi, akademik kadrosuyla bilimsel araştırmalar ışığında makaleler hazırlayacak.

Türkiye’nin 100. yılına ithafen başlatıldı

ÇAGEV Başkanı Doç. Dr. Elif Koca Sanatla İyileşiyoruz projesini anlattı, toplumu şiddetten uzaklaştırmanın meşalesine katkı sunmak istediklerini söyledi: “Okullarda zorbalık ve madde kullanımının arttığını, dış etkilerin verdiği gerginlikle evliliklerin yara aldığını, iş ortaklıklarının bozulduğunu, sokak kavgalarının, insana ve hayvana verilen zararların arttığını hepimiz üzülerek gözlemliyoruz. Her geçen gün tırmanan gerilime karşı toplumun ruhsal dengesine katkıda bulunabilmek amacıyla bir proje geliştirmek istedik. Yıkıcılık içeriden gelen ve dışarıda nesne bulan bir dürtü aslında ve bunu yapıcı alanlara dönüştürmek için yıllarca geliştirilen yöntemler olduğunu biliyoruz. Sokaklarda kapkaç, hırsızlık gibi adi suçlara karışan çocukların öfkesini ve isyanını sanatla tanıştırarak kendilerindeki dönüşümü deneyimlemelerine fırsat vererek toplumu şiddetten uzaklaştırmanın meşalesine katkı sunmak istiyoruz.”

Proje kapsamında yapılacaklar için de Koca “Toplumsal Yıkıcılık hakkında farkındalık oluşturmak için iş, sanat ve spor dünyasının önde gelenleri bir tuvale “yıkıcılıkla” ilgili aklına gelenleri aktarıyor. Ardından bu tabloyu bir ressamımız yorumunu katarak yıkımı yapıma dönüştürüyor. Son olarak da bir psikanalist eseri yorumluyor. Böylece resim sanatı ile estetik çağrışımları serbest bırakarak yıkıcılığın nasıl yaratıcı ve faydalı alanlara dönüştürülebileceğini göstereceğiz” dedi. Koca projenin Türkiye’nin 100. yılına ithafen başladığını ve sanatın diğer dalları olan edebiyat, müzik, tiyatro ve sinemayı da içine alarak beş yıl süreceğini de açıkladı.

Dikkat bu sergi iştah açabilir: Lezzetli resimler