Çatalhöyük, insanlık tarihi için kırılma noktalarından biri. Bilinen en eski kentsel yerleşim alanı olan Çatalhöyük’teki kazılarda sürekli olarak yeni buluntulara ulaşılıyor. Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük’ün geçmişi dokuz bin yıldan daha öncesine kadar uzanmakta. Doğu ve batı yönünde iki ayrı höyükten oluşan bu tarihi bölge, insanlığın gelişimine de ışık tutuyor. Temmuz ayında başlayacak olan kazılar sonucu elde edilecek yeni buluntularla birlikte höyükteki teşhir alanı da büyütülecek.
Çatalhöyük tarihe ışık tutuyor
Çatalhöyük kazılarında elde edilen buluntular hakkında konuşan Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan geçen yıl kazıda doğu alanında büyük bir yapıyı ortaya çıkardıklarını söyledi. Bu kazılarda boğa boynuzları ile bezenen sunakları, duvar kabartmaları ve özel yapı içi düzenlemeleriyle inanç yapısı ortaya çıkarıldı.
Türkcan, yapımında sona gelinen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin açılmasıyla ziyaretçi ilgisinin artacağını dile getirerek açıklamalarına devam etti: “Ören yerinde yapılacak yeni proje ve kazılara yeni teşhir alanlarının eklenmesiyle Türkiye’de eşine rastlanmayacak bir tecrübeye sahip olacağız. Ziyaretçi yıllık 200 bini aşar diye düşünüyorum. Çatalhöyük’ün yeni bir cazibe merkezi haline geldiğini söylememiz mümkün.”
Ören yerinde yapılacak yeni proje ve kazılara yeni teşhir alanlarının eklenmesiyle Türkiye’de eşine rastlanmayacak bir tecrübeye sahip olacağız. Ziyaretçi yıllık 200 bini aşar diye düşünüyorum. Çatalhöyük’ün yeni bir cazibe merkezi haline geldiğini söylememiz mümkün.”endini muhafaza eden bir yerleşimi görüyorsunuz. Bunun dünyada eşine az rastlanır. Bunu bir kesit halinde sunabiliyoruz. Bunu her ören yeri sunamıyor. Konya’ya yakınlığı bir avantaj, ziyaretçi merkezi ayrı önemli’ dedi.