Christopher Nolan, İngiliz Film Enstitüsü(BFI)'nün verdiği en yüksek onur alan BFI bursunu alacak. Enstitü, 'Dunkirk', 'Batman', 'Interstellar', 'Prestij' ve 'Oppenheimer'ın yönetmenini 21. yüzyılın en büyük sinemacılarından biri olarak tanımladı.

‘Dunkirk’, ‘Batman’, ‘Interstellar’, ‘Prestij’ ve son olarak bu yılın öne çıkan yapımlarından ‘Oppenheimer’ın yönetmeni Christopher Nolan, İngiliz Film Enstitüsü(BFI)’nün verdiği en yüksek onur alan BFI bursunu alacak. Enstitü yaptığı açıklamada Nolan’ı “destansı vizyonunu film yapımcılığı ve hikaye anlatımına akıllı, benzersiz bir yaklaşımla birleştiren ender yönetmen” olarak tanımladı.

‘Nolan’ın sinema endüstrisine olan bağlılığı efsanedir’

Nolan’ın filmleri 11 Akademi Ödülü kazandı ve dünya çapında 6,1 milyar doların üzerinde hasılat elde etti. En son filmi ‘Oppenheimer’ Temmuz 2023’te vizyona girdi ve dünya çapında 950 milyon doların üzerinde hasılat elde etti. BFI Başkanı Tim Richards, yönetmenin başarılarını ve ödülü verme gerekçeleri hakkında şunları söyledi:

“Christopher Nolan’ı bir BFI Bursu ile onurlandırmaktan ve takdir etmekten mutluluk duyuyorum. Christopher Nolan, dünya çapında 6 milyar doların üzerinde hasılat elde eden son derece popüler filmler yaratan 21. yüzyılın en büyük film yapımcılarından biridir. Filmlerinin hepsi, dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere meydan okumak ve eğlendirmek için büyük ekran için yapılmıştır. Christopher’ın sinema endüstrisine olan bağlılığı ve desteği efsanedir.”

Bu ödülle ismini Spike Lee, Martin Scorsese, Tilda Swinton, Akira Kurosawa, Nicholas Roeg, Orson Welles, Ridley Scott gibi yönetmenler arasına yazdıran Nolan da BFI Bursu hakkında konuştu, “Hem sinemanın tarihini hem de geleceğini korumaya adanmış bir organizasyonun BFI Bursunu kabul etmekten heyecan ve onur duyuyorum” dedi. Ödül, BFI Başkanı Tim Richards’ın ev sahipliğinde 14 Şubat 2024’te Londra’da düzenlenecek bir törenle yönetmene takdim edilecek.

‘Ben ölüm oldum’: Nolan’ın ‘Oppenheimer’ının ardındaki gerçek hikaye