Contemporary İstanbul 19. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Haliç kıyısındaki Tersane İstanbul’da 23 Ekim’de ön gösterimi yapılacak sanat fuarı 24-27 Ekim tarihlerinde sanatseverleri ağırlayacak. Bölgenin yoğun trafiği de göz önünde bulundurularak bu sene Kabataş ve Kadıköy’den vapur seferleriyle Haliç kıyısındaki alana ulaşmak mümkün olacak. 14 ülkeden 503 sanatçıyı ağırlayacak Contemporary İstanbul, CIF Dialogues Konferans serisine de ev sahipliği yapacak.
Contemporary Istanbul’un bu yılki konuk ülke programı İspanya, İspanyolca konuşulan ülkeler ve Latin Amerika ülkelerine odaklanıyor. Türkiye-İspanya ticari ilişkilerinde önemli rol oynayan firmaların yer aldığı Corporate Club partnerlerinin katkıda bulunduğu Spain & Latin America Focus programı kapsamında Andrea Rehder Gallery (São Paulo), Berlin Galleria (Sevilla), Jorge Lopez Galeria (Valencia), Galería Jose de la Mano (Madrid) ve W Galeria (Buenos Aires) galerileri yer alacak.
Contemporary İstanbul yumuşak güç
Bu yıl 19. kez düzenlenecek fuar için yapılan basın toplantısında konuşan Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli “yumuşak güç” vurgusu yaptı ve uzun yıllar boyunca Tersane İstanbul’da yer almayı hedeflediklerinizi söyledi. Güreli “Dünyada sanat piyasasında 2023 yılında ve 2024 yılının ilk yarısına baktığımızda pek çok anlamda rakamsal büyümeler görüyoruz. Bu durum Türkiye’deki pazara da etki ediyor. Contemporary Istanbul olarak 20. yaşımıza ilerlerken kamu kurumları, özel kurumlar ile yerel yönetimler ve STK’lar arasında iş birliği değil, güç birliği kurulması ihtiyacı var. Türkiye’nin önde gelen ulusal ve uluslararası “yumuşak güç” markası olarak, 20. yılımıza doğru ilerlerken güç birliği ile ulaşmamız gereken hedeflerimiz var” dedi.
Gelecek yıl Contemporary İstanbul’un 20. yılını kutlayacağını hatırlatan Ali Güreli açıklamasında bu kapsamda belirledikleri hedeflere de yer verdi. Bunlar arasında İstanbul’un bir festivaller kenti olması ve 2025 yılında Haliç Festivali’nin başlatılması, İstanbul’un tarih boyunca olduğu gibi yeniden bir çağdaş sanat üretim merkezi olarak konumlandırılması, sanat üretim alanlarının kurulması, çağdaş sanatın İstanbul’un kamusal alanlarında yaygınlaşması, sanatçı ve galerilerin dünyadaki sanat fuarlarına katılımlarının Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatı destek kapsamına alınması, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından kurumların sanat yatırımlarının teşvik edilmesi, kurumsal koleksiyonerliğin özel sektör kurumlarınca benimsenmesi ve son olarak da çağdaş sanat yanında, tüm yaratıcı sanat dallarının, edebiyat, sinema, tiyatro, müzik ve dans yanında mimarlığın, tasarımın, gastronominin ve mutlaka sporun içinde olduğu ülkemizin Yumuşak Gücü’nün öne çıkarılması yer alıyor.
Contemporary İstanbul Vakfı Ödülleri
Contemporary Istanbul Vakfı (CIF), Türkiye’de sanatın ve kültürel ortamın gelişmesi amacıyla önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan bir ödül programı başlatıyor. Seçici Kurulu’nu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Rabia Bakıcı Güreli, Agah Uğur, Ali Güreli, Haldun Dostoğlu ve Hasan Bülent Kahraman’dan oluşmakta olup beş ayrı kategoride gerçekleşecek. Ödül heykelciği Ela Cindoruk ve Nazan Pak’ın tasarımıyla hazırlandı. Contemporary Istanbul Vakfı Ödülleri’nin ilk edisyonu için ödül sahipleri önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Ödüllerin dağıtılacağı beş kategori Sanata Katkı Ödülü, Sanatta Kurumsal Sürdürülebilirlik Ödülü, Usta Sanatçı Ödülü, Yükselen Sanatçı Ödülü ve Görsel Sanat Alanında Kültürel Katkı Ödülü olarak belirlendi.