Usta yönetmen Francis Ford Coppola Variety'nin son filmi 'Megalopolis' setinde yaşanan olaylar ve kendisi hakkında yayımladığı taciz iddialarına göz yummadı, iftira davası açtı. Coppola'nın en az 15 milyon dolar tazminat talep ediyor.

Son filmi ‘Megalopolis’ ile gündemden düşmeyen usta yönetmen Coppola sinemaseverlerin karşısına çıkmaya gün sayıyor. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan ve eleştirmenleri ikiye bölen film 27 Eylül’de vizyona girecek. Merakla beklenen film öncesinde Coppola online haber sitesi Variety’e kendisini sette figüranları taciz etmekle suçlayan makale nedeniyle iftira davası açtı. Coppola’nın en az 15 milyon dolar tazminat talep ettiği bildirildi.

Temmuz ayında yayımlanan Variety makalesinde Coppola’nın bir gece kulübü sahnesinin çekimleri sırasında kadınları kucağına aldığı ve onları öpmeye çalıştığı iddia edilmişti. Makale yönetmenin figüranları kucaklamaya ve öpmeye çalıştığı iki set videosunu da içeriyordu. O dönem Coppola iddialar için açıklama yapmadı. Ancak filmin baş yapımcılarından biri olan bir yönetici The Guardian’a uygunsuz bir davranış şikayeti duymadığını ve Coppola’nın o sahne sırasında sergilediği davranışın sahnenin ruhunu oluşturmayı amaçladığını söyledi.

Adam Driver’ın başrolündeki ‘Megalopolis’ bir mimarın yıkıcı bir felaketin ardından şehri bir ütopya haline getirmeyi amaçladığı fütüristik bir New York’ta geçiyor.

Coppola da sessizliğini Rolling Stone’a verdiği röportajla bozdu, filmin karalanmaya çalıştığını söyledi: “Gerçek şu ki bir tür kir arıyorlardı. O videodaki öptüğüm genç kadınlar tanıdığım genç kadınlardı. Her şey o kadar saçma ki. O makalenin zamanlamasına bakın. Cannes’da filmi ilk gösterime sunmak üzereyken çıktı. Sadece filmi karalamaya çalışıyorlar. Hollywood’da yaygın bir eğilim var: Eğer kurallara uyarsanız, başarılı olma şansınız daha yüksek olur. ‘Francis kurallara uymuyor. Peki, ona ne olacak? Başarısız olacak.’ Ben burada farklı bir şey yapmaya çalışıyorum. Sinema değişimdir. Torunlarınızın yapacağı filmler, şu an gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyecek.”

ABD’de de kamuya mal olmuş kişiler hakkında açılan davalarda iftirayı ispat etmek davacı taraf için en önemli koz. Bu tür davaları açanlar yalnızca yalanın itibarlarına zarar verdiğini değil, yayıncının gerçeği bilerek ya da umursamazca göz ardı ettiğini kanıtlamak durumunda. Davasını çarşamba günü Kaliforniya eyalet mahkemesinde açan Francis Ford Coppola “Kolektif çabalarımızın yanlış, dikkatsiz ve sorumsuz bir habercilikle lekelendiğini görmek yıkıcı. Özellikle köklü bir sektör yayın organı, kendi mali çıkarları için gizli video ve isimsiz kaynaklar kullanmamalıdır” diyerek davayı duyurdu.

Variety: Muhabirlerimizin arkasındayız

Variety’yi yayımlayan Penske Media Corporation’ın sözcüsü Brooke Jaffe “Devam eden bir dava hakkında yorum yapmayacağız, ancak muhabirlerimizin arkasındayız” dedi. Bu açıklamanın makaleyi yazan iki editör Brent Lang ve Tatiana Siegel adına da yapıldığını belirtti.

Coppola davasında Variety’den makaleyi geri çekmesini istediğini ve haberin yanlış olduğunu kanıtlayan deliller sunduğunu, ancak Variety’nin bunu reddettiğini ve iddialarını iki katına çıkardığını söyledi. Variety makalesi sette Coppola’nın davranışlarından rahatsız olan herhangi bir kişiyi ismiyle anmıyordu. Ancak Variety’nin bir hafta sonra yayımladığı Coppola’nın davasının parçası olmayan ayrı bir makalede videolarda görülen figüranlardan birinin aktris Lauren Pagone adında bir kadın olduğu ve Coppola’nın davranışları karşısında “şoka girdiği” ve “hazırlıksız yakalandığı” bilgileri yer alıyordu. Başka bir oyuncu olan Rayna Menz ise Deadline’a yaptığı açıklamada gece kulübü sahnesinde figüran olarak yer aldığını ve Coppola’nın “kendisi ya da setteki herhangi birini rahatsız edecek hiçbir şey yapmadığını” söylemişti.

Coppola savunmasında setteki çalışanların gizlilik anlaşmaları imzalamak ve video çekimi yasağına uymak zorunda olduklarını belirterek Variety’nin bu anlaşmaları ihlal eden kaynaklarına güvenmemesi gerektiğini öne sürüyor. Ayrıca, Variety’nin makalesinde yer alan ve Coppola’nın figüranları öpmeye çalışmasının “çekime müdahale edip onu mahvetmesiyle sonuçlandığını” iddia eden ifadeye de itiraz ediyor. Dava, bu dilin yönetmenin “yaşlı ve güçsüz olduğunu, artık bir filmi profesyonelce ya da verimli bir şekilde yönetemediğini” haksız yere ima ettiğini öne sürüyor.

Davanın tarihi henüz belli değil. Ancak ‘Megalopolis’ 27 Eylül’de sinemalarda.

Böylesi 40 yılda bir görülür: Ayvalık’ı Coppola açıyor!