Usta yönetmen David Lynch hem öfkeli hem de yas tutuyor. Sebebi sinemanın öldürülmesi. Lynch'e göre teknolojik gelişmeler sinemanın öldürdü: "Sinemada oturup gerçekten yepyeni bir dünyaya adım atmanın deneyimini yaşayabiliyordunuz. Artık bunların hepsi lanet olası tarih kitaplarında kaldı."

Sinemayı ‘öldürenler’ kervanına bir yönetmen daha eklendi. İngiliz yönetmen Peter Greenaway’in  ardından David Lynch de geleneksel sinemanın öldüğünü söylüyor ve yasını tutuyor. 

Uzun zamandır sessizliğini koruyan yönetmen Lynch, Fransız film dergisi ‘Cahiers du Cinema’ya verdiği bir röportajla dijital platformlardan dert yandı, pandemi sonrası sinema endüstrisinin durumunu değerlendirdi ve bir kere daha insanların akıllı telefon ekranlarından film izlemelerini eleştirdi.

Lynch, ilk kez 1981 yılında En İyi Yönetmen dalında ‘Fil Adam’ filmiyle aday gösterilmişti.

‘Bunların hepsi lanet olası tarih kitaplarında kaldı’

Yönetmen, koronavirüsün sinemalarda film izlemeyi durdurduğunu söyledikten sonra hedefe, televizyon dizilerini aldı: “Sinema filmleri kötü bir durumda, onların yerini diziler aldı… Sinemada oturup gerçekten yepyeni bir dünyaya adım atmanın deneyimini yaşayabiliyordunuz. Şimdi bunların hepsi lanet olası tarih kitaplarında kaldı. Bu üzücü.”

“TV kötü değil. Ancak sinema salonlarına veda etmek işin en zor kısmı. Sanat ve yazı bitti. Sinemaya olan sevgilerinden dolayı sinema salonu sahipleri devam ediyorlar. Hala sinema için savaşan kahramanlar var.”

Lynch’nin eleştirilerinden nasibini alanlar arasında telefondan film izleyenler de vardı. Daha önce de eleştirdiği bu durum için bu kez daha net ifadeler kullandı:

“Her zaman derim, insanlar film izlediklerini zannediyorlar ama telefondan izlemişlerse hiçbir şey görmemiş oluyorlar. Bu üzücü.”

Lynch bu çıkışlarıyla sinemanın yasını mı tutuyor yoksa  yaşanan değişimlere ve sinema endüstrisinin mevcut durumuna yönelik eleştirileriyle sinemayı yaşatmaya dair itici bir güç olmayı mı hedefliyor, karar sizin. Ama yine de bir gün kendinizi akıllı telefonunuzdan film izlerken bulursanız, Lynch’in söylediklerini kendinize hatırlatabilirsiniz.

 

Zeki Demirkubuz: Türkiye’de mikro iktidarlar, en az makro iktidar kadar zalim